latinica  ћирилица
22/11/2022 |  16:58 ⇒ 18:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Евросонг нова правила: Публика већински одлучије побједника

Такмичење за пјесму Евровизије проширило је гласање на своју глобалну публику и смањило улогу жирија, након нерегуларности у гласању на овогодишњем Евросонгу, преноси Гардиан.
Евросонг (EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO) -
Евросонг (EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO)

У најдиректнијим промјенама правила у 67 година дугој историји такмичења за пјесму Евровизије, побједничку пјесму бираће гледаоци широм свијета, у комбинацији са жиријем музичких професионалаца.

Оваква одлука организатора глобално популарног музичког такмичења је резултат анализе нерегуларности у гласању на овогодишњем такмичењу.

Жири, међутим, неће бити укључени у то како се бирају земље и за полуфинале и за финале, које ће се се одржати у Ливерпулу сљедеће године.

О земљама које се квалификују у полуфинале и финале такмичења које ће се сљедеће године одржати у Ливерпулу одлучиваће само гласови гледалаца.

Промјене, које је одобрила референтна група такмичења, услиједиле су након што су идентификовани "неправилни обрасци гласања" у гласању националног жирија из шест земаља. Као резултат тога, гласови жирија су уклоњени из Азербејџана, Грузије, Црне Горе, Пољске, Румуније и Сан Марина.