latinica  ћирилица
22/11/2022 |  17:14 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

Додик: Нема уласка у НАТО, у БиХ је потребно да нико никога не кочи (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да се неће десити чланство БиХ у НАТО и поручио да је најбоља политика у БиХ да нико никога не кочи.
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official) -
Милорад Додик (Фото: instagram.com/mdodik.official)

Додик је рекао да МАП не постоји јер никада није усвојен, него је усвојен програм реформи који предвиђа да постоји одређен облик сарадње са НАТО.

- Неће се десити чланство у НАТО. Ми нисмо ти који дијеле програмске вриједности са другим политичким странкама - рекао је Додик на конференцији за новинаре одговарајући на питање о сарадњи са странака "осморке" и ХДЗ-а БиХ на формирању власти на нивоу БиХ, имајући у виду да оне заговарају сарадњу са НАТО.

Он је истакао да и ХДЗ сматра да се БиХ треба укључити у НАТО, али не намеће тај свој став.

- Ми са с ХДЗ-ом по том питању не оштримо и не затежемо јер ХДЗ ће то увијек у својим прогромима рећи, али неће сматрати обавезним да нама наметне тај став - нагласио је Додик.

Он је поручио да СНСД сигурно неће потписати никакав коалициони нити програмски споразум са другим политичким партијама.

- Ми смо побједници у Српској којој према Уставу припада одређени број структура и мјеста. Ми смо спремни да у то уђемо. Ми смо јасно рекли какве су наше политике. Политике на нивоу БиХ треба да буду такве да не спречавају никога да нешто уради. Ми смо спремни да будемо дио договора који би рекао да Српска неће спречавати развојне пројекте у ФБиХ нити ће ФБиХ спречавати Српској, а ниво БиХ треба да на бази ентитетских одлука све то пропусти и да неометано дозволи. Мислим на пројекте "Бук бијела", аеродром у Требињу, гасни сектор и друге који су неправдано на нивоу Сарајева заустављени - рекао је Додик.

Он је истакао да је Српска доведена у позицију да, док се то не одблокира, неће моћи да даје сагласност ни за један пројекат у ФБиХ којих има много - од Коридора "5Ц" до електро и других система који се граде.

- То није добра политика. Најбоља политика је да нико никога не кочи - нагласио је Додик.

Он је рекао да НАТО неће добити сагласност за чланство, наводећи да у програму реформи пише да тај споразум не прејудицира чланство у овој алијанси, а и челници НАТО су рекли да за то треба донијети посебну одлуку на нивоу БиХ.

- Те одлуке нема без Српске, а Република Српска неће бити дио те одлуке. Не могу спријечити њихове политике /странака у ФБиХ/ да се залажу за то, али морају јасно знати да смо против. Мислим да то и није питање на коме треба да се заустави формирање органа власти на нивоу БиХ - рекао је Додик.