latinica  ћирилица
22/11/2022 |  18:48 ⇒ 23/11/2022 | 11:38 | Аутор: РТРС

Додик: Чека нас изазовно вријеме; Приоритет да сачувамо мир (ФОТО/ВИДЕО)

Не дирајте Републику Српску, јер то нећемо дозволити. Ми само желимо да се очува уставна позиција Српске, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, на свечаном пријему поводом ступања на дужност предсједника Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- У годинама и времену које долази биће веома изазовно у овом трећем мандату. Овдје никада није досадно, јер знам да нас чекају преломни тренуци - истакао је Додик.

Додик је поручио да је велики дужник свом народу.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

- Он ме је бирао на ову функцију, али знам и ослушкујем тај народ. Имамо довољно капацитета да останемо своји на своме.  Дејтонски споразум је зацементирао позицију Републике Српске. Одузете су нам неке надлежности, али политичким средствима вратићемо их. Улазићемо у реформе, које су онакве и овакве, али то је неминовност - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да ће градити односе са регионом, Хрватском, Црном Гором, Сјеверном Македонијом.

- Желимо и хоћемо у Европску унију и то није спорно. Али исто тако Српска неће у НАТО. Сарађиваћемо и са великим силама, попут Русије, Кине, али и САД, те земаља ЕУ. Ипак највише рачуна водићемо о себи - поручио је Додик.

Предсједник Републике Српске истакао је да мир мора бити приоритет.

- Српска не тражи ништа осим да буде призната њена уставна позиција. Неоправдано су нам обустављени пројекти вриједни милијардама, и борићемо се да их врло брзо покренемо, а с друге стране не оспоравајући другима да раде и граде - рекао је Додик.