latinica  ћирилица
22/11/2022 |  21:34 | Аутор: СРНА

Нехамер: Нећемо ставити вето на приступање Хрватске шенгену

Аустријски канцелар Карл Нехамер изјавио је данас да његова земља неће ставити вето на приступање Хрватске шенгенском простору.
Карл Нехамер (ФОТО: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Карл Нехамер (ФОТО: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Нехамер је рекао да тешко да осјећају мигрантски притисак из Хрватске према сјеверу, већ да је "пријетња ветом усмјерена према Бугарској и Румунији", преносе хрватски медији.

- Будући да Хрватска испуњава захтјеве заштите границе на узоран начин, ја ту не видим проблем - рекао је Нехамер који сутра долази у радну посјету Хрватској.

Аустријски министар унутарњих послова Герхард Карнер је протеклих дана у више наврата рекао да се противи проширењу шенгенске зоне, за коју је рекао да не функционише, што се види по повећаном броју лица која траже азил у Аустрији.

То је навео и Нехамер, који је рекао да је у Аустрији "100.000 људи који су нерегуларно прешли границу, од којих је 75.000 прешло из земаља попут Румуније, Бугарске и Мађарске, а да их тамошња безбједносна тијела нису регистровала".

- То је безбједносни ризик и о томе се морамо побринути - рекао је Нехамер.

Хрватски предсједник Зоран Милановић рекао је јуче да га изјаве из Аустрије забрињавају и да сматра да је то обрачун преко леђа Хрватске међу неким другим чланицама ЕУ.

Он је рекао да је Хрватска била спремна за улазак у "шенген" још 2.016. године.