latinica  ћирилица
23/11/2022 |  08:39 ⇒ 08:42 | Аутор: sputniknews.com

Папа распустио цијели врх Каритаса

Папа Фрања отпустио је комплетан менаџмент хуманитарне организације Каритас, глобалне добротворне организације Римокатоличке цркве, након оптужби за малтретирање и понижавање запослених.
Папа Фрањо (Фото: EPA/PIETRO CROCCHIONI, илустрација) -
Папа Фрањо (Фото: EPA/PIETRO CROCCHIONI, илустрација)

Међу отпуштеним руководиоцима је и кардинал Луис Антонио Тагле, кога многи сматрају кандидатом за будућег папу и који је номинално био предсједник Каритаса, али није био укључен у свакодневне операције, преноси Ројтерс.

Одлука о распуштању руководства објављена је у папском декрету који је објавила ватиканска прес служба.

У одвојеном саопштењу одјељења за развој Ватикана, наводи се да су након надзора екстерног менаџмента и тима психолошких стручњака откривене слабости и лоше праксе у менаџменту компаније.

- Нису се појавили докази о лошем финансијском управљању или сексуално неприкладном понашању, али су примијећена нека друга питања - наводи се у саопштењу.

Према њиховим ријечима, уочене су неправилности у управљању људским ресурсима, као и непоштовање процедура, што је озбиљно нарушило тимски дух и морал особља.

Додају да иако су финансијска питања добро ријешена, норме и процедуре управљања морају бити побољшане.

Организација Каритас има сједиште у Ватикану и окупља 162 католичке организације за помоћ, развој и социјалне услуге које раде у више од 200 земаља.