latinica  ћирилица
23/11/2022 |  09:03 ⇒ 09:03 | Аутор: СРНА

Петковић и Бисљими у Бриселу са Лајчаком

Главни преговарачи Београда и Приштине Петар Петковић и Бесник Бисљими састаће се данас у Бриселу са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, јавио је РТС.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Састанак се реализује два дана након што је пропао покушај постизања договора у преговорима виског представника ЕУ Жозепа Бореља и Лајчака са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем.

Борељ је указао на Куртијеву одговорност за неуспјех преговора о одгађању примјене плана у фазама о пререгистрацији возила на Косову и Метохији.

Приштина је под притиском САД за сутра ујутру одгодила почетак примјену мјере кажњавања возача са српским регистарским ознакама.

Срби на сјеверу не желе да мијењају српске таблице са акронимима градова на Косову и Метохији, јер им је, кажу, то једна од посљедњих веза са централном Србијом.

Због тога, али и због одбијања Приштине да спроведе Бриселски споразум и формира заједницу српских општина, Срби су прије двије седмице напустили институције у Приштини и на сјеверу Косова.