latinica  ћирилица
23/11/2022 |  09:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Симић: Тензије на КиМ високе, Курти се оглушује на упозорења

Тензије на Косову и Метохије су високе, али нису плод било какве активности Срба, већ су изазване планом премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који се оглушује на позиве најмоћнијих земаља свијета, рекао је данас потпредсједник Српске листе Игор Симић.
Игор Симић (Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Игор Симић (Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

Објаснио је да Курти не одустаје од своје јасне намјере да протјера Србе са КиМ, те истакао да приштинска полиција непрестано малтретира српски народ, ометајући их да воде нормалан свакодневни живот.

- Трудимо се да водимо нормалан живот, али су тензије у нашим животима присутне и утичу на сваки друштвени процес који се одвија око нас - казао је Симић за ТВ Прву.

Нагласио је да је оно што се дешава у Бриселу ових дана тема и на славама, и на улици, и у радним мјестима, јер се у "ваздуху осјећа неизвијесност" због става Куртија да настави са даљим прогоном Срба.

Са друге стране наш народ је, каже Симић, одлучан да остане и опстане на КиМ у чему има несебичну подршку Београда и владе Србије.

Оцијенио је да Аљбин Курти не умије да води политику мира и непрестано крши Бриселски споразум, спрјечавајући формирање Заједнице српских општина и кажњавањем Срба због регистарских ознака.

Према његовим ријечима Кури изазива немире на сјеверу Косова како би скренуо пажњу са реалних проблема као што су енергетска криза и проблеми са храном.

- Приштина скреће пажњу јавности са реалних проблема на сјевер Косова. Они користе Србе и обрачун са Србима као средство за подизање свог политичког рејтинга у радикалном дијелу албанске јавности - поручио је Симић.

Симић је рекао да су Срби, када су напустили институције на КиМ, јасно послали поруку да је доста са кршењем Бриселског споразума и права Срба на тим просторима.

Истакао је да је за Србе, али и остале житеље на Косову у овом тренутку најважнија тема очување мира.

Упозорио је, још једном, да су тензије јако високе и закључио да се Куртију не смије дозволити да настави са малтретирањем и кажњавањем Срба на КиМ.