latinica  ћирилица
23/11/2022 |  09:40 ⇒ 09:40 | Аутор: СРНА

Писци из читанки и лектире у посјети подручним и сеоским школама Бањалуке

Удружење књижевника Републике Српске данас започиње реализацију пројекта "Писци из читанки и лектире у посјети подручним и сеоским школама града Бањалуке", који се спроводи успјешно већ пету годину заредом.
Ученици - Фото: РТРС
УченициФото: РТРС

Ученици Основне школе "Петар Кочић" из Стричића и ОШ "Петар Кочић" из Хан Кола данас ће имати прилику да угосте и интерактивно учествују у књижевном часу са писцима чија дјела читају у својим читанкама и лектирама, саопштено је из Удружења књижевника Српске.

Писци ће сутра посјетити ОШ "Младен Стојановић" у Бронзаном Мајдану, а у петак, 25. новембра, ОШ "Војислав Илић" у Крупи на Врбасу.

Ове године на првом сусрету са основцима своје пјесме ће говорити Предраг Бјелошевић, Зоран Костић, Јелена Глишић и Вид Вицко Вукелић.

У посјету подручним и најудаљенијим основним школама на подручју Бањалуке кренуће у наредном периоду и други писци за дјецу: Ранко Павловић, Ранко Рисојевић, Берислав Благојевић, Боро Капетановић, Стевка Козић-Прерадовић, Јово Чулић, Ранко Прерадовић, Мирко Вуковић, Миладин Берић, Живко Вујић, Панто Стевић, Сава Гуслов Марчета.

Удружење књижевника Републике Српске овим јединственим пројектом у Републици Српслој жели да приближи и промовише своје угледне ауторе за дјецу истовремено помогне ученицима да у директном контакту анализирају њихове пјесме, приче, романе.

- Ове године, осим сеоских школа биће укључено и неколико приградских основних школа чији се ученици ријетко сусрећу са својим омиљеним писцима из читанки и лектире или са оним млађим, који освајају престижне награде за дјечију књижевност како код нас, тако и у региону - наводе из Удружења.

Из Удружења књижевника додају да ће приликом посјета основним школама поклонити њиховим библиотекама књиге објављене у издању Удружења, као и књиге аутора учесника објављене код других издавача.