latinica  ћирилица
23/11/2022 |  09:43 ⇒ 09:44 | Аутор: СРНА

Човић: Изгубљено повјерење у СДА, власт формирамо са "осморком"

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да ће у наредним данима бити потписано све што је договорено са странкама окупљеним око "осморке" у вези са формирањем власти у Федерацији БиХ, што значи да СДА дефинитивно одлази у опозицију, и то и на федерланом и на нивоу институција БиХ.
Драган Човић (Фото: Уступљена фотографија) -
Драган Човић (Фото: Уступљена фотографија)

- Ми смо сјели прије двадесетак дана и направили математичке политике, да видимо да ли имамо довољно капацитета за обављање извршне и законодавне власти, а онда смо кренули у израду тог нацрта као основе политичког дјеловања за све који ће спроводити власт у наше име - рекао је Човић.

Човић је навео да би већ 1. децембра могли да буду именовани колегијуми домова народа и у ФБиХ и на нивоу БиХ. Он је додао да коалициони партнери још нису разговарали о расподјели позиција, него само о заједничком дјеловању у наредне четири године.

Предсједник ХДЗ БиХ објаснио је да се ова странка опредијелила да дијели власт са "осморком", а не са СДА, јер је жељела, као и цио Хрватски народни сабор /ХНС/ да се постигне освјежење на политичкој сцени у БиХ.

- Ми сада имамо 80 представника Дома народа ФБиХ, тако да натполовичну већину чини 41 представник минимално. И, онда је било питање ко то може направити, са ким и како. Када смо то сабирали, процијенили смо, бар на нивоу ФБиХ, да је то тако, а онда смо према односу ФБиХ, жељели да гледамо ниже, односно више нивое. Ето, то је превагнуло - рекао је Човић за Дневни аваз.

Он истиче да је у међувремену потупно нестало повјерење између ХДЗ и СДА, који су дуго година заједно дијелили власт и у ФБиХ и на нивоу БиХ.

- Једноставно, није било пружене руке и процјена је да треба покушати на другачији начин водити политику у БиХ, и то је разлог зашто са другим патнерима формирамо власт - навео је Човић.

Човић је изразио наду да ће Влада ФБиХ и Савјет министара бити формирани до краја године, а потврдио је да ће на челу Савјета министара бити Хрват, при чему је поздравио иницијативе о избалансиранијем учешћу жена у политици у БиХ.