latinica  ћирилица
23/11/2022 |  10:44 ⇒ 11:46 | Аутор: РТРС

Додик: Вишковић има већину; У новој Влади ће бити осам Срба, пет Бошњака и три Хрвата (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је данас у Народну скупштину одлуку којом је мандат за састав нове Владе Српске додијелио Радовану Вишковићу.
Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net) -
Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net)

Додик је, на конференцији за новинаре у Бањалуци, рекао да је одлуку о мандатару донио након јучерашњих консултација са представницима парламентарних странака на којима је утврђено да Вишковић има већину за састав нове Владе.

- Ово је дио политике у континуитету. Вишковић је дужност обављао протекле четири године у веома комплексним и изазовним околностима - рекао је он.

Додик је изразио наду да ће нова Влада адекватно одговорити свим изазовима.

- Као предсједник Републике Српске од Радована Вишковића ћу тражити да обезбиједи да министри предано и одговорно раде свој посао - рекао је Додик.

Он је истакао да Вишковић у овом тренутку има већину од 56 посланика за формирање Владе.

Додик je рекао да ће у новој Влади од 16 министарстава бити осам Срба министара, пет Бошњака и три Хрвата.

- Састав нове Владе биће комплексан и требаће суптилно наћи баланс који се мора обезбиједити. Већина политичких партија које учествује у подршци Влади би само предложили Србе. У том погледу морамо видјети како ће то све изгледати - рекао је Додик.

Он је изјавио да разумије интересовање новинара за састав нове владе, али треба дати простор мандатару да обави консултације.

Додик је подсјетио да су његове консултације јуче са политичким партијама биле у вези са мандатаром и евентуално о њиховом учешћу.

- Трудио сам се да видим њихова очекивања, и сви имају различита очекивања - рекао је Додик.