latinica  ћирилица
23/11/2022 |  11:43 ⇒ 11:48 | Аутор: СРНА

Пицула: Подршка БиХ у испуњавању кључних услова за кандидатски статус

Извјештач ЕУ за Нову стратегију проширења Тонино Пицула представио је извјештај о препоруци Европског парламента за нову стратегију у којем је наведена подршка БиХ на путу испуњавања 14 кључних услова за добијање статуса кандидата за учлањење у Унију.
Тонино Пицула (Фото: EPA/IGOR KOVALENKO, илустрација) -
Тонино Пицула (Фото: EPA/IGOR KOVALENKO, илустрација)

Он је Извјештај о препоруци Европског парламента Европском савјету, Европској комисији и потпредсједнику Парламента представио током пленарне сједнице Парламента у Стразбуру.

С обзиром на раније недостатке у политици проширења ЕУ на западном Балкану, у документу се предлаже да Унија усвоји јасан приступ заснован на заслугама како би испунила обећања дата партнерима и успоставила механизме који ће спријечити чланице блока у случају намјере да користе билатералне несугласице са циљем ометања процеса преговора са земљама кандидатима.

Осим тога, документом се препоручује признавање важности форума као што је Берлински процес, али и да се "изрази снажна резервисаност према било којој иницијативи регионалне економске сарадње која не обухвата све земље западног Балкана и није заснована на правилима ЕУ, као што је иницијатива Отворени Балкан.

Портал "Европски западни Балкан" подсјећа да је познато да Европски парламент не гледа благонаклоно на то што Србија није ускладила спољну политику са политиком ЕУ, према којој би и Београд требало да уведе санкције Русији, а поједини европски посланици тврде да се тек тада може напредовати у преговорима о приступању Србије блоку, али и када Београд спроведе потребне реформе.

Када се ради дијалогу Београда и Приштине, европски посланици позвали су институције ЕУ да појачају конструктивну ангажованост са властима Србије и привременим институцијама самопроглашеног Косова.

Пицула је изјавио да је важно да средства за подршку буду доступна кандидатима чим те земље испуне услове из одређених поглавља кластера у преговорима, а не да буду доступна тек када постану пуноправне чланице ЕУ.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је да је Унија остварила напредак увођењем нове методологије и кластера, те колективно повезаних поглавља, али је нагласио да је за промовисање проширења као геополитичког приоритета неопходно да постоји политичка воља обје стране, како чланица ЕУ тако и кандидата за учлањење.