latinica  ћирилица
23/11/2022 |  12:13 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Српски повратници у Далмацији махом старији становници

У општини Бискупија у Далмацији данас живи око 1.100 српских повратника од којих око 65 одсто чини старије становништво, рекла је предсједница Удружења "Жене косовске долине" Радмила Берић.
Православна црква код Книна (Фото: EPA-EFE/MIRO LELAS, илустрација) -
Православна црква код Книна (Фото: EPA-EFE/MIRO LELAS, илустрација)

- Њима највише треба да има ко да их обиђе и помогне им у свакодневним пословима, јер су им дјеца по свијету. То су махом старачка домаћинства - навела је Берићева, коју је предсједник Србије Александар Вучић одликовао за допринос раду са српском заједницом и српском дјецом у Далмацији.

Она је за Срну рекла да Удружење активности финансира путем пројеката хрватског Министарства рада, породице и социјалне заштите који су програмски прилагођени потребама локалне заједнице.

У врличко српско село Отишић вратило се свега неколико десетина житеља, док је прије рата у том селу живјело више од 1.000 становника.

У селу Дабар надомак Врлике једини српски повратник је стогодишња бака Милица Стојанац која живи сама, а у ратном вихору изгубила је старијег сина.

У Цивљанима, насељеном мјесту у Далмацији, у једном од заселака живи сам деведестдвогодишњи Момир Билић.

Далматинци расути по свијету причају да сањају да се једног дана врате у завичај гдје су им коријени, да обнављају своја огњишта, манастире и храмове, да пошаљу поруку да су ту и нигдје нису отишли.