latinica  ћирилица
23/11/2022 |  12:25 ⇒ 13:07 | Аутор: СРНА

Додик: Српска редовно сервисира обавезе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да наредне године доспијева значајан прилив обавеза које ће Српска сервисирати на уобичајен начин.
Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net) -
Милорад Додик (Фото: predsjednikrs.net)

- То је нешто више него претходних година када је то износило 900 милиона КМ, а сада износи милијарду и нешто више. Све је укључено у буџет који ће то финансирати - рекао је Додик и додао да ће оптерећење буџета у 2024. години бити 450 милиона КМ.

Нагласио је да су сасвим нормалне финансијске операције на тржишту везано за узимање зајмова, те да је то начин на који живе банке и функционишу тржишта и да је то данас знатно поремећено.

- Ова Влада је раније била нападана зато што је изашла на тржиште, односно Бечку берзу и повукла новац, а то је било са фиксмом каматом, док данас камате на отвореном тржишту у Европи за овај регион већ премашују седам одсто - рекао је Додик.

Он је нагласио да је Српска имала среће што је повукла знатна средства са веома ниским каматама.

- Уобичајено је, када доспијевају такве обавезе, да се то онда занови поново. Да ли ћемо успјети, то ћемо да видимо. Ако не, ми ћемо сервисирање урадити и остати солидан финансијски партнер онима који су у нас имали повјерење - нагласио је Додик.

Коментаришући рад БН телевизије, Додик је нагласио да ова медијска кућа има право на рад као и све друге, али да је њено дјеловање у континуитету усмјерено против Републике Српске.

- Увијек ћете задржати право да радите оно што мислите да треба, али немојте очекивати да вам се неће одговорити, да вам се неће рећи, увијек и у свакој прилици. Једино што сам сигуран је да шта год да ја кажем према вама, некада нећу претјерати колико сте ви претјерали - истакао је Додик, осврнувши се на рад БН телевизије.