latinica  ћирилица
23/11/2022 |  12:35 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Наставак програма бриге о дјеци (ВИДЕО)

Унапређење раног раста и развоја дјеце, назив је округлог стола који је организовало Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.
Округли сто - Фото: РТРС
Округли стоФото: РТРС

Обезбиједити довољан број ресурских центара за дјецу с потешкођама у развоју и омогућити родитељима додатне едукације, само су неки од закључака са данашњег округлог стола у Бањалуци.

Значајан број дјеце у раном периоду живота, не добија адекватну здравствену заштиту, што доводи до застоја и потешкоћа у развоју. Обезбиједити довољан број едукативних центара, који би радили заједно с дјецом и родитељима, један је од приоритета ресорних министарстава.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Наташа Цвијановић навела је да је потребно је створити стимулативно окружење како би се развој дјеце остварио у пуном капацитету.

- Велики изазов је радити са дјецом која одступају од типичног развоја и дјецом из рањивих категорија, те овај програм представља значајну подршку равоју малишана из ових категорија - рекла је Цвијановићева.

Програм подршке дјеце у развоју, Влада Републике Српске, усвојила је 2016. године и до сада је овим програмом знатно унапријеђен систем бриге о дјеци у Српској.

- Желимо наставити унапређење бриге о дјеци у Републици Српској. Влада Српске штити права дјеце и породицама осигурава заштиту и помоћ, како би преузели одговорност за што бољи развој дјеце - истакао је помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске Милан Латиновић.

У посљедњих десет година подршку кроз стратегију раста и развоја дјеце у Републици Српској и отварањем 49 едукативних центара на подручју БиХ и Републике Српске, пружио је и УНИЦЕФ.

Замјеник представника Уницефа за БиХ Вероника Вашченко рекла је да је веома важна подршка развоју дјеце од првог дана њиховог рођења.

- Цијенимо напоре области здравства, образовања и социјалне заштите да обезбиједе добре сервисе подршке дјеци и њиховој породици - додала је Вашченко.

И у наредном периоду поручују из министарства, наставиће се радити на дефинисању стратегије за бесплатно школовање дјеце с потешкоћама у развоју, обезбјеђивању довољног броја асистената и формирању ресурских центара на подручју Републике Српске.