latinica  ћирилица
23/11/2022 |  12:45 ⇒ 13:02 | Аутор: sputniknews.com

Србија и Азербејџан потписали седам споразума

Предсједник Србије Александар Вучић рекао да је срећан што у Београду може да угости предсједника Азербејџана Илхама Алијева, и да је разговор био веома добар.
Алијев - Вучић (Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr.) -
Алијев - Вучић (Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr.)

- Мени је жао зато што због многих обавеза неће моћи да остане дуже у Београду, али се надам да ће нам поново ускоро доћи. Србија и Азербејџан имају много тога заједничког. И једна и друга земља држе до свог територијалног интегритета, и боримо се на међународном поретку заснованом на Повељи УН. Научио сам од предсједника Алијева да је мало од међународног права остало, мало се земаља држи тога - рекао је Вучић.

Он је додао да су односи Србије са Азербејџаном подигнути на нови ниво.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Разговарали смо данас о свим важним темама. Од тога како да сарађујемо у области енергетике, пошто је Азербејџан велесила у производњи и извозу гаса. Они више од пола свог гаса извозе у европске земље, и ми зато радимо на прављењу интерконектора са Бугарском да би могли да купујемо значајне количине гаса из Азербејџана. Ми ћемо причати са европским партнерима да се прикључимо и споразумима који су везани за куповину струје, како би имали потпуну сигурност по том питању. То би нам гарантовало пуну енергетску сигурност - рекао је Вучић.

Србија и Азербејџан у присуству предсједника двије земље Александра Вучица и Илгхама Алијева, потписали су данас укупно седам билатералних споразума.

Вучић и Алијев потписали су заједничке изјаве, као и меморандум о оснивању Савјета за стратешко партнерство.

Међу потписницима данашњих споразума, међу којима је и Споразум између двије владе о реадмисији су и министри Братислав Гашић, Горан Весић и Никола Селаковић.

Потписан је Меморандум о разумијевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије и Министарства дигиталног развоја и саобраћаја Азербејџана о признавању овлашћења у складу са прописом 1/10 Међународне конвенције о стандардима за обуку, издавање и уверење и вршење бродске страже помораца из 1978. године са измјенама и допунама.

Послије састанка двије делегације у Палати Србија потписан је и Административни уговор за спровођење Споразума између Владе Србије и Владе Азербејџана о социјалној сигурности, меморандум о разумијевању између Развојне агенције Србије и Агенције за развој малих и средњих предузећа Азербејџана.

Такође, потписан је и Меморандум о разумијевању између Агенције за промоцију извоза и инвестиција Азербејџана и Привредне коморе Србије.