latinica  ћирилица
23/11/2022 |  14:01 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Преварант Драган вара по Београду избјеглице из Хрватске и БиХ

Документационо-информативни центар Веритас упозорио је да се у Београду у посљедњих седам дана појавио преварант који се представља као "Драган из Развојног фонда Србије", а на мети су му избјеглице из Хрватске и БиХ које на подручју Београда имају регистровано пољопривредно газдинство.
Београд - Фото: ТАНЈУГ
БеоградФото: ТАНЈУГ

Овај преварант ради тако што телефоном позове неку невладину организацију која се бави питањима избјеглица, представи се као "Драган из Развојног фонда Србије" и тражи контакт неког избјеглог лица које има регистровано пољопривредно газдинство на подручју Београда.

Наводно, то ради како би помогао да избјеглица за кратко вријеме и без конкурса добије донацију из Фондова ЕУ, која је остала нерасподијељена послије спроведеног конкурса, саопштено је из Веритаса.

Када добије тражени контакт, "Драган" одмах позива власника пољопривредног газдинства и након представљања нуди му нерасподијељену донацију у три варијанте.

Прва је у износу од 5.000 евра, за коју се не плаћа никаква такса, друга у износу од 10.000 евра за коју се плаћа такса од 180 евра и трећа од 15.000 евра за коју се плаћа такса 280 евра.

Неколико дана послије предаје папира о регистрованом газинству и уплаћене таксе у динарској противвриједности клијент ће, наводно, бити позван да потпише уговор, а паре ће други дан по потпису уговора бити уплаћене на његов девизни рачун.

Према опису једног од преварених, "Драган" има 45 до 50 година, крезуб је, има кратку сиједу браду и косу, напријед мало проћелав.

Телефони са којих је преварант контактирао су 065/4807-994 и 065/4471-980.

Причи преваранта "Драгана" насјео је избјеглица из Хрватске чији су иницијали Ђ.М. који је након телефонског разговора с њим изабрао највећи износ донације.

Он је за два часа на улици, испред Дома омладине у Београду, предао "Драгану" коверту са 32.000 динара /280 евра/ и копију регистрације своје фирме, не сумњајући у његове добре намјере.

Након два дана "Драган" се јавио избјеглици Ђ.М, али са другог броја телефона и испричао му да је његов предмет у раду и питао га да ли има контакт још неког избјеглице са регистрованим пољопривредним газдинством, јер им је у Фонду, наводно, остала још једна нерасподијељена донација.

Ђ.М. је тек тада посумњао да је ријеч о преваранту, па му није дао контакт потенцијалне нове жртве.

"Драган" га је позвао и други дан да у понедељак дође у његову канцеларију у Македонској 22 у Београду ради потписивања уговора, а да ће му у уторак бити пребачен новац од донације, што му је мало вратило наду да можда и није ријеч о преваранту.

М.Ђ. је у понедјељак звао "Драгана" на оба броја телефона како би потврдио долазак на потписивање уговора, али је добијао поруку да је "корисник недоступан".

Потражио је адресу и контакте Развојног фонда Србије и установио да се њихово сједиште налази у Кнез Михаиловој број 14, али се ни на њихове јавно доступне телефоне нико није јављао.

Ђ.М. је, свјестан да је постао жртва преваре, замолио Веритас да упозори јавност на овог перфидног преваранта како још неко не би насјео на његову причу.