latinica  ћирилица
23/11/2022 |  15:02 ⇒ 16:06 | Аутор: sputniknews.com

Протести Срба широм Косова и Метохије (ВИДЕО)

У више градова на Косову и Метохији током дана одржавају се протести због тренутне кризе на сјеверу КиМ изазване потезима Приштине у вези са пререгистрацијом возила са српским таблицама на РКС таблице.
Протест Срба на КиМ (Фото: Screenshot/Kosovo Online/Youtube) -
Протест Срба на КиМ (Фото: Screenshot/Kosovo Online/Youtube)

Окупљање у Косовској Митровици

Неколико хиљада жена учествује у протестној шетњи која се приближава главном мосту на Ибру гдје би требало ускоро да почне обраћање говорника.

Протестна шетња ће ићи главном градском улицом Краља Петра и завршити код главног моста на Ибру одакле ће услиједити обраћање говорника.

- Јако смо забринуте не можемо више да трпимо Куртијев терор, не желимо да живимо у гету, да дјецу одгајамо у оваквим условима. Желимо да нам деца расту у миру и слободи. Не желимо да нам Курти узима новац који нам је потребан да одгајамо нашу дјецу. Зашто да нам дјецу пресрећу специјалци са пушкама? - поручено је јуче са конференцији за медије Срба са КиМ приликом позива на протест.

Срби са централног Косова на скупу у Грачаници: Пружамо чврсту подршку браћи и сестрама на сјеверу

Срба који живе на централном Косову данас су испред Дома културе у Грачаници одржали скуп подршке Србима се сјевера Косова, са кога је поручено да су српски народ на овим просторима никада није био уједињенији.

Скупу је присуствовало неколико хиљада људи, који су носили српске заставе и транспарент "Срби са Косова и Метохије".

Велики протестни скуп одржан је и у селу Горње Кусце код Гњилана.

У једном од највећих села на Косову и Метохији, Горњем Кусцу, окупило се више од 5.000 Срба из Косовоског Поморавља.
Са тог скупа послате су поруке солидарности са сународницима на сјеверу Косова, а од приштинских институција затражено је поштовање договорених споразума и оснивање Заједнице српских општина.

Иако су односи српске и албанске заједнице у Косовском Поморављу коректни, привремене институције у Приштини врше притисак на институције српске заједнице и грађане, као и на њихова права, наводи се у заједничком саопштењу четворице предсједника општина са српском већином у Партешу, Клокоту, Ранилугу и Новом Брду.