latinica  ћирилица
23/11/2022 |  15:30 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Законски рок за спровођење посредних избора истиче 2. децембра (ВИДЕО)

У складу са Изборним законом БиХ посредни избори за Дом народа Парламентарне скупшрине БиХ, Дом народа Парламента Федерације БиХ и Вијеће народа Републике Српске спроводе се одмах, а најкасније мјесец дана након објаве потврђених резултата Општих избора 2022. године, саопштено је данас из ЦИК-а.
ЦИК - Фото: РТРС
ЦИКФото: РТРС

Централна изборна комисија БиХ подсјећа надлежне органе власти да рок за проведбу наведених посредних избора истиче 02. децембра 2022. године.

У складу са одребама Изборног закона БиХ и Упутства о поступку проведбе посредних избора за органе власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ, Централна изборна комисија БиХ проводи активности на проведби посредних избора. У току су активности номинације кандидата за посредне изборе, потписивање изјава о прихватању кандидатуре и провјери испуњавања услова за овјеру номинованих кандидатских листи и кандидата.

Закључно са данашњим даном Централна изборна комисија БиХ је овјерила кандидатске листе из 4 кантоналне скупштине за избор делегата у Дом народа ПФБиХ и то из Тузланског кантона, Босанско-подрињског кантона-Горажде, Посавског кантона и Западнохерцеговачког кантона.

Такођер, Централној изборној комисији БиХ су достављене кандидатске листе из Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона, Скупштине Кантона 10 и Скупштине Зеничко-добојског кантона, те су у току активности на комплетирању документације односно потписивању изјава номинованих кандидата из ова три кантона, како би Централна изборна комисија БиХ могла извршити неопходне провјере достављених кандидатских листи и номинованих кандидата.

Још нису достављене кандидатске листе из скупштина Кантона Сарајево, Средњобосанског кантона и Унско-санског кантона.

Народна скупштина Републике Српске је Централној изборној комисији БиХ доставила кандидатске листе за Вијеће народа Републике Српске и тренутно се проводе активности на потписивању изјава номинованих кандидата, како би Централна изборна комисија БиХ након тога могла приступити процедури провјера кандидатских листи и номинованих кандидата.

На данас одржаној 86. сједници Централна изборна комисија БиХ је, поред осталог, овјерила кандидатске листе за избор делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.