mtel
latinica  ћирилица
23/11/2022 |  16:21 ⇒ 16:22 | Аутор: Б92

Кина упозорила НАТО

 Кина је данас позвала НАТО да "не излази из својих географских параметара", додајући да се Сјеверноатлантска алијанса "шири од краја Хладног рата".
Кина (Фото: Sputnik/Iliy Pitalev) -
Кина (Фото: Sputnik/Iliy Pitalev)

- Као регионална организација, НАТО треба да остане у оквиру својих географских параметара и не треба да покушава да наметне правила која му одговарају или да покушава да прошири или чак пређе одређене границе - рекао је на конференцији за новинаре Џао Лиђијан, портпарол кинеског министарства спољних послова.

Он је оптужио НАТО да "повећава број интервенција у низу цивилних домена, укључујући климатске промјене, инфраструктуру, технолошке иновације, ланце снабдијевања, здравство и енергију".

- НАТО је прекорачио своју клаузулу о колективној одбрани у домене интернета и свемира, чиме би требало да се баве УН и специјализоване међународне институције - додао је кинески званичник.

Кинези су реаговали на изјаву генералног секретара НАТО-а

Кинеско министарство је тако одговорило на изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који је у понедјељак у Шпанији рекао да "савезници диверзификују снабдијевање" и додао да је то "добро за њихову безбједност".

- Отпорност и заштита наших друштава и инфраструктуре су сада веома високо на агенди НАТО-а - рекао је Столтенберг, мислећи на нови стратешки концепт НАТО-а, који је представљен на самиту Алијансе раније ове године у Мадриду.

- Наш тренутни стратешки концепт се бави изазовима које Кина поставља за нашу безбједност, наше вриједности и интересе. Дио тога је свијест о томе колико се Кина приближава и покушава да контролише критичне делове наших друштава - рекао је Столтенберг.

Кинеско упозорење

Али Кина је данас рекла да је "развој глобалног индустријског ланца снабдијевања резултат не само закона тржишта већ и пословних одлука".

- Кина је посљедњих година развила здраву сарадњу, засновану на принципима равноправности, у релевантним областима и са компанијама и државама из различитих региона, укључујући чланице НАТО-а, што је било обострано корисно. Увођење идеолошких разлика у економску и трговинску сарадњу и повлачење линија разграничења заснованих на вриједностима није у интересу међународне заједнице и могло би бити контрапродуктивно - рекао је Џао.