latinica  ћирилица
23/11/2022 |  18:16 ⇒ 22:58 | Аутор: РТРС

Биће затворени маркети и пумпе који поново буду кршили Уредбу о маржама (ВИДЕО)

Након што је издао налог за појачану контролу цијена основних животних намирница, мандатар за састав нове Владе Радован Вишковић наложио је Инспекторату да појача и контроле цијена нафтних деривата на свим бензинским пумпама.
Контрола цијена - Фото: РТРС
Контрола цијенаФото: РТРС

Инспекторат је данима на терену и трговачким центрима и маркетима издао је више од 30 прекршајних налога.

Упозоравају, уколико се кршење уредби о маржама понови и други пут слиједи најригорознија мјера - затварање трговачких ланаца, маркета и пумпи.

Намирнице скупље, потрошачка корпа празнија. Купују се најчешће основне животне намирнице. Поскупљењу башп тих намирница стаће се у крај. Појачане су контроле. Инспектори су данима на терену .Обилазе маркете, тржне центре и бензинске пумпе. До сада су изречене казне од скоро 240 хиљада марака.

Грађани дају пуну подршку.

Инспектори су на терену утврдили да су највећа одступања у цијена млијека и уља. Иако је у малопродаји за основне животне намирнице прописана маржа од 8 одсто, поједини трговачки ланци и маркети самовољно су ту маржу подигли и до 12 одсто.

Уколико се кршење прописа понови више пута, услиједиће најригорознија мјера!

- Нема опраштања, нема више казни него забрана рада! Па ћемо сада видјети, како ће то стајати. Другачије не може, нећемо ми никога тјерати. Џаба, не вриједи ни говорити, нити упозоравати. Немојте људи кршити ппрописе - категоричан је Радивоје Гаврић, главни републички тржишни инспектор.

Од почетка новембра извршено је 10 контрола на пупмама и од тога њих седам било је са прекршајним налогом. Гориво се продавало по много већим цијенама које не прописује Уредба о маржама.

- Издали смо 16 прекршајних налога и за 20 дана 106.000 марака наплаћених казни - додаје Гаврић.

Од данас још веће контрола продаје нафтних деривата.

- Очито неки покушавају да искалкулишу веће марже. Ако цијена барела на свјетској берзи пада, пада и набавна цијена. Што значи, улазни параметри падају. Томе додате маржу, онда очекујете да је и у малопродајна цијена нижа, него у моменту када сте то куповали, по старој цијени - појашњава Радован Вишковић, мандатар за састав Владе Републике Српске.

 Инспекција је завршила и контролу мљекара у Републици Српској и утврђено је да се ни они нису придржавали уредби о висини маржи.

Утврђене су одређене неправилности у примјени одлуке о привременом ограничењу висине цијене пелета.

Обављено је 27 контрола и издато осам прекршајних налога. Само у једном привредном друштву одузето је 30 тона огревног пелета због непосједовања документације о његовом поријеклу.