latinica  ћирилица
23/11/2022 |  18:31 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Захваљујући падавинама побољшано стање у хидроакумулацијама (ВИДЕО)

Кише које су падале протеклих десетак дана знатно су поправиле стање у хидроакумулацијама.
Хидроакомулација - Фото: РТРС
ХидроакомулацијаФото: РТРС

У акумулацији Билећа ниво воде подигнут је за више од осам метара и има тренд даљег раста.

Тренутни доток у ту хидроакумулацију је око 440 кубних метара воде у секунди, што са остале двије акумулације – Вишеград и Бочац, представља стабилност у раду система.

Слика хидроакмулације Билећа знатно је измијењена у односу на период прије десет дана, од када је у сливном подручју ријеке Требишњице пало око стотину деведесет литара кише по квадратном метру.

Агрегати у Хидроелектрани Требиње 1, који су, због ниског водостаја, раније искључени из производње, неће радити до даљњег.

- Тренутно потребе за ангажовањем агрегата у Хидроелектрани Требиње1 нема, с обзиром на то да имамо појачане дотоке и у другим акумулацијама, у ХЕ Вишеград и ХЕ Бочац.

Обезбијеђен је двадесетчетрворочасовни рад у Хидроелектрани Дубровник, како би могли савладати дотоке у Хидроакумулацију Требиње - појашњава Милан Митровић, извршни директор за управљање системом, ЗП Хидроелектране на Требишњици, Требиње.

Наредних дана стање би требало да буде додатно поправљено, с обзиром на то да се очекују нове, обилније кише.

Ниво воде у хидроакумулацији Билећа нижи је за око дванаест метара у односу на план. Међутим, у Хидроелектранама на Требишњици кажу да ће испунити овогодишњи, ребалансирани план.

Тренутно, произведено је око 808 гигаватчасова електричне енергије, а план је 866 гигаватчасова.

Нижу производњу у односу на првобитни план, условила је суша и лоша хидрологија, и "покривање" производње за потребе система, у вријеме када су термоелектране биле ван погона.

- То је неких 93 одсто у односу на план, који је предвиђен електроенергетским билансом за ову годину, тако да ће Хидроелектране на Требишњиции ову годину завршити позитивно у пословном смислу и у смислу производње - додо је Митровић.

Тренутни доток у хидроакумулацију Билећа износи 440 кубних метара воде у секунди, од чега се око осамдесет пет преводи тунелом из Фатничког поља.