latinica  ћирилица
23/11/2022 |  20:15 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

О Џаферовићевом захтјеву за оцјену уставности Закона о лијековима 1. децембра

Уставни суд БиХ требало би да на сједници, која је заказана за 1. и 2. децембар, разматра захтјев члана Предсједништва БиХ у протеклом сазиву Шефика Џаферовића за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи.
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација) - Фото: РТРС
НСРС - Уставни суд БиХ (илустрација)Фото: РТРС

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 20. октобра 2021. године Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске којим је предвиђено оснивање Агенције за лијекове и медицинска средства Српске, те прописани дјелокруг, начин рада и надлежност тог тијела.

Џаферовић је на дан ступања на снагу овог закона, 28. јуна ове године, поднио апелацију Уставном суду БиХ којом је затражио његово укидање. Истим захтјевом обухваћене су и допуне Закона о републичкој управи Републике Српске.

На пленарној сједници Уставног суда, такође, требало би да буде разматран и захтјев члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића за оцјену уставности и усаглашености са Уставом БиХ амандмана на Устав Федерације БиХ и измјене и допуне Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит.

На дневном реду, који је објављен на интернет страници Уставног суда БиХ, наводи се да ће бити разматран и захтјев замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Дениса Звиздић, за оцјену уставности одредби Закона о држављанству БиХ.

Почетак сједнице Уставног суда БиХ заказан је за четвртак, 1. децембра, у 9.30 часова.