latinica  ћирилица
24/11/2022 |  08:41 ⇒ 09:31 | Аутор: СРНА

Небензја: Кијев одговоран за штету и цивилне жртве у Украјини

Цивили у Украјини гину и пројектили погађају стамбене зграде због украјинских противваздушних система који су распоређени у центрима градова, па крхотине тих пројектила или залутале украјинске ракете погађају објекте које Русија није гађала, изјавио је руски амбасадор у УН Василиј Небензја.
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/PETER FOLEY) -
Василиј Небензја (Фото: EPA-EFE/PETER FOLEY)

Он је током сједнице Савјета безбједности УН нагласио да Русија гађа украјинске инфраструктурне објекте као одговор на слање западног оружја Украјини.

- Подривање борбене способности украјинске војске, која пријети безбједности и територијалном интегритету Русије, један је од циљева специјалне војне операције /у Украјини/ - рекао је Небензја.

Небензја је напоменуо да Русија током специјалне војне операције у Украјини, осим украјинских формација, мора да се бори и против чланица НАТО које пружају Кијеву све врсте војне подршке и тиме воде индиректан рат са Москвом.

Руски амбасадор истакао је да је ЕУ ставила у страну раније мирне идеје и отворено кренула путем агресивне војне алијансе, што доводи блок ближе него икад директном учествовању у сукобу у Украјини.

Небензја је додао да Русија води евиденцију о свим стварним доказима злочина које су починиле украјинске војне формације, као што је то случај на територијама нових руских области које су привремено под контролом Украјине.