latinica  ћирилица
24/11/2022 |  08:47 ⇒ 10:10 | Аутор: СРНА

Остојић: Бјекство Махмуљина спрега бошњачког руководства и правосуђа

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић изјавио је да осуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин није могао напустити БиХ и отићи у Турску без претходног договора и спреге бошњачког политичког руководства и правосуђа.
Радан Остојић - Фото: РТРС
Радан ОстојићФото: РТРС

Остојић сматра да бјекство Махмуљина у Турску и избјегавање издржавања затворске казне за ратне злочине почињене над Србима показује сву апсурдност правосудног система у БиХ.

Он је навео да је за одлазак Махмуљина у Турску рекао да је отишао на љетовање, али да сада, како ствари стоје, остаје и на зимовању и да се никада више неће појавити на простору БиХ.

- Политички врх Републике Српске мора урадити све што је могуће да се исправи ова неправда, јер ће, у супротном, једнога дана сви Срби који су били учесници протеклог рата као припадници Војске Републике Српске и МУП-а Српске бити процесуирани - упозорио је Остојић за Срну.

Он је рекао да је досадашња пракса у раду правосуђа БиХ показала да се само судило Србима за ратне злочине.

Осуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин није се одазвао позиву Суда БиХ за уручење упутног акта за издржавање осмогодишње казне затвора због злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године, потврђено је Срни у Суду БиХ.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну, али, умјесто у затвор, Махмуљин је напустио БиХ и отишао у Турску.