latinica  ћирилица
24/11/2022 |  09:55 ⇒ 09:56 | Аутор: СРНА

Ковић: Зборник о Митрополији дабробосанској одговор на лажирање историје

Зборник научних радова "Осам вијекова Митрополије дабробосанске" указује на најбољи могући пут како одговорити на лажну интерпретацију историје, поручио је српски историчар из Београда Милош Ковић.
Милош Ковић - Фото: РТРС
Милош КовићФото: РТРС

На промоцији зборника која је синоћ оржана на Православном богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи, Ковић је говорио путем видео-линка, јер му је од раније онемогућен улазак у БиХ уз образложење да "представља пријетњу по безбједност БиХ".

Ковић је истакао да су бројне лажне интерпретације историје и прећуткивања, нарочито када је ријеч о историји БиХ, Хрватске, Славоније и Далмације, све до Албаније.

- То није чињено пет, 10 или 20 година, већ у дугом континуитету при чему бих посебно истакао период аустроугарске окупације и Титове Југославије. Видимо јасно шта се догађа - у току је борба за историју, борба за интерпретацију историје - рекао је Ковић.

Он је додао да се у тој борби трпе и губици, а да је управо то један од разлога зашто не може да присуствује овој промоцији у Фочи.

- Мислим да је овај зборник указао на најбољи могући пут како одговорити на то, свакако не претварањем научне струке у слушкињу политике, али не и тако што ћемо да глумимо објективност обрачунавајући се искључиво и само са српским национализмом - нагласио је Ковић.

Према његовим ријечима, увиђање пропаганде и злоупотребе историје не значи нужно супротстављање на исти начин.

- Потребан је системски одговор и зато је овај зборник важан, ова врста сарадње елитних академских институција Републике Српске - Православног богословског факултета у Фочи и Филозофског факултета у Источном Сарајеву. Имамо најаве даљег институционалног гранања идентитетских наука у Српској, што ће бити сигурно све боље и ја сам што се тиче времена које долази ипак оптимиста - рекао је Ковић.

Он је истакао да је потребна нова интерпретативна раван, односно нова концептуализација података којима српски историчари већ располажу, те ширење круга историјских извора, као и дијалог различитих генерација.

Управо је у овом зборнику, нагласио је Ковић, заступљена млађа генерација истраживача - историчара, теолога, филолога, историчара књижевности, правника, што показује нужну смјену генерација.

- Зборник има јасан, озбиљан концепт - видимо смјену генерација, али видимо и ветеране који су кадри да држе корак са генерацијом која долази - додао је Ковић.

Он је посебно издвојио рад професора Богословског факултета Дарка Ђога о такозваној богумилској контроверзи, о томе шта је Црква босанска, која је, како је рекао, очигледно извор свих контроверзи када је у питању историја не само Митрополије, него и БиХ у средњем вијеку.

Ковић је издвојио и рад историчара Бојана Крунића са Филозофског факултета Пале, за којег је рекао да на основу дубровачке архивске грађе показује дубину фаслификовања прошлости.

На промоцији зборника говорили су декан Православног богословског факултета Владислав Топаловић и професори и асистенти на Филозофском факултету Пале Владан Бартула, Бојан Крунић и Борјан Митровић.

Топаловић рекао је да је зборник окупио еминентне научнике и истраживаче, који истражују историју српског народа и Митрополије дабробосанске.

- Када кажемо Митрополија дабробосанска, мислимо на Цркву која овдје постоји у континуитету од средњег вијека до данас. И када кажемо данас Црква босанска, то је уствари управо та Митрополија дабробосанска која је једини прави њен културни насљедник, насљедник свега онога што је средњовјековно хришћанство у БиХ било. Према томе, та баштина средњовјековног хришћанства у БиХ је данас једино још жива кроз текстове, рукописе и друго сакрално насљеђе у Митрополији дабробосанској, односно у Српској православној цркви - истакао је Топаловић.

Зборник радова са истоименог научног скупа, који је у октобру прошле године одржан у Фочи поводом великог јубилеја - 800 година откако је Свети Сава основао Митрополију дабробосанску, тада као Дабарску, издали су заједно Православни богословски факултет из Фоче и Филозофски факултет са Пала.

Зборник "Осам вијекова Митрополије дабробосанске" подијељен је у двије цјелине - Средњи вијек и Нови вијек и савремено доба.

Садржи 23 научна рада теолога, историчара, професора књижевности и филозофије, историчара умјетности из Бањалуке, Београда, Источног Сарајева, Цетиња, Ниша и Фоче.