latinica  ћирилица
24/11/2022 |  10:57 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Додик: Међународни фактор врши додатни притисак на Српску и Србију (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да међународни фактор врши додатни притисак на Српску и Србију како би наметнуо своје рјешење, те да је о томе упознао предсједника Србије Александра Вучића на данашњем састанку у Београду.
Милорад Додик и Александар Вучић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад Додик и Александар ВучићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је рекао да је важно да Србија, као гарант Дејтонског споразума и њено руководство знау да је Република Српска угрожена са становишта својих права у БиХ.

Он је додао да Српска стоји иза српског народа на Косову и Метохији и пружа му снажну подршку.

Рекао је и да би у Бањалуци требало да буде одржана заједничка сједница влада Репблике Српске и Србије, на којој ће бити операционализовани договорени пројекти.

Додао је да је договорено да та сједница буде одржана послије формирања Владе Републике Српске у првој седмици децембра.

Додик је рекао да ће се у наредном периоду и даље радити на што већој вриједносној интеграцији Српске и Србије кроз заједничке програме у образовању, култури и свему што је омогућено кроз процес специјалних веза.

- Ми ћемо иницирати да у току идуће године и формализујемо нову суштину од тог облика специјалних веза који је задат Дејтонским споразумом - казао је Додик.

Додик сматра да нико од тога не треба да има икакву бојазан.

- Радимо оно што један народ треба да чини и ради, да се интегрише у својим вриједностима, националним питањима и то не би требало да икога забрињава - рекао је Додик.

Додик је истакао да су пројекти о којима је било ријечи на састанку са Вучићем апсолутно приоритет заједничких напора Србије и Српске, који иду за тим да се ријеши оно што је договорено.

Рекао је да се ствари усложњавају и да је дошло до наглог пораста цијена, што врши притисак и на одлучивање и доношење нових процедура.

- Битна је подршка коју добијамо везано за општине које је Србија раније подстакла да се извуку из доста тешке ситуације пласирајући одређена средства - рекао је Додик.

Он је истакао да је Вучић на састанку упознат о комплексној ситуацији у БиХ, која није ријешена посљедњим изборима.

- У БиХ постоји пат позиција која је веома тешко рјешива, која се камуфлира интервенцијама међународног фактора у дијелу занемаривања суштине. А суштина је у односу три конститутивна народа и два ентитета, која се урушава. Суштина је у проблемима блокада које се најчешће дешавају из политичког Сарајева за све пројекте - рекао је Додик.

Што се тиче капиталних инфраструктурних пројеката који су важни за Републику Српску, он је напоменуо да је Српска блокирана у пројектима Бук Бијела, аеродром Требиње, те гасовод ка Бањалуци.

Додик је додао да исто тако у ФБиХ још ништа није учињено и нема одлука везано за заједнички пројекат ауто-пута Београд-Сарајево, Сарајево-Београд.

- Желимо да обавијестимо предсједника о томе. Република Српска већ ради на тим трасама и ријешила је готово све имовинске правне односе на траси од Раче до Брчко дистрикта, а то радимо и од Вишеграда према Источном Сарајеву - навео је он.

Додик је рекао да још нема чак ни дефинитивни договор са турском страном око извођења тог пута јер ФБиХ није успјела да ријеши та питања.

- Све је то нешто што треба заједно да ријешимо. Од предсједника Србије сам чуо да требамо уложити додатне напоре да се то и даље креће и да Србија остаје и даље иза тог пројекта уз све изазове које имамо у овом тренутку - истакао је Додик.

У Београду је данас одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана и и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић са предсједником Србије Александром Вучићем.