latinica  ћирилица
24/11/2022 |  11:56 ⇒ 23:01 | Аутор: СРНА

Кошарац: Без ставова Српске нема доношења било каквих одлука

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац повукао је са дневног реда данашње сједнице Савјета министара тачке које се тичу сектора пољопривреде, а које на претходној сједници нису добиле подршку Министарства иностраних послова.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Ријеч је о Нацрту извјештаја о реализацији Стратешког плана руралног развоја БиХ /2018-2021/ - Оквирни документ у 2019. години, Извјештају о реализацији Мапе пута са циљем стварања услова за извоз производа животињског и биљног поријекла у БиХ и Информацији о предузимању активности на усклађивању домаћег законодавства и провођења ацqуиса за област рибарства и аквакултуре.

Кошарац је рекао Срни да су министру иностраних послова Бисери Турковић били спорни закључци поменутих тачака, јер је у њима јасно дефинисана укљученост ентитета, с обзиром на то да је сектор пољопривреде у примарној уставној надлежности Републике Српске и Федерације БиХ.

- Намјера Бисере Турковић била је да се из закључака тачака које се тичу пољопривреде уклони видљивост Републике Српске. То је апсолутно неприхватљиво! Бисера и ине Бисере морају да схвате да Министарство спољне трговине и економских односа није и неће бити централни орган, нити ће на било који начин игнорисати уставну позицију Републике Српске и надлежности које јој припадају - поручио је министар Кошарац.

Он је поновио да неће одустати од стриктног поштовања уставних и законских надлежности, те пуне сарадње и највишег степена усаглашавања са надлежним министарствима и институцијама Републике Српске када су у питању области из примарне уставне надлежности ентитета.

- Не пада ми на памет да коригујем закључке и испуњавам пусте жеље бошњачких политичких структура о министарству пољопривреде на нивоу БиХ. То се неће догодити! Без ставова и укључености институција Републике Српске нема никаквог кретања или доношења било каквих одлука, чак и по цијену да тачке које сам повукао са данашње сједнице никада не буду усвојене - закључио је Кошарац.