latinica  ћирилица
24/11/2022 |  13:25 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Упозорење: Лажни полицијски руководиоци покушавају преварити грађане

Радио-телевизија Републике Српске и Независне новине, али и други медији у Српској, добили су мејл у којем се непозната особа лажно представља као полицијски руководилац из БиХ, износећи лажне тврдње и захтијевајући достављање одређених података. Федерална управа полиције упозорила је грађане на то да непозната особа или више њих, представљајући се као полицијски руководиоци, покушавају преварити грађане како би предузели одређене активности на штету своје имовине.
Тастатура - Фото: РТРС
ТастатураФото: РТРС

- Федерална управа полиције жели упозорити грађане на све учесталији појавни облик тзв. фишинг кампање усмјерене према грађанима БиХ. У конкретном случају ради се о припремним радњама предузетим од стране непознатог починиоца ради извршења преваре - навели су из ФУП-а.

Како додају, у претходних неколико дана на већи број адреса електронске поште, различитих прималаца у БиХ, достављају се лажне поруке у којима се непозната особа или особе представља као полицијски службеник неке од полицијских агенција у БиХ.

- Непозната особа или особе се представљају као руководиоци полицијских агенција у Босни и Херцеговини, те у поруци наводе како се прималац поруке сумњичи за кривично дјело, те за то тражи изјашњење, а све с циљем успостављања контаката, како би предузимањем даљих радњи довели у заблуду примаоца поруке, како би он предузео одређене активности на штету своје имовине, а у корист поменуте непознате особе или особа - навели су из ФУП-а.

Федерална управа полиције указује на потребу повећања нивоа информационе безбједности корисника интернета у БиХ и подизања свијести о актуелним трендовима када су у питању интернетске преваре.

РТРС/Независне новине