latinica  ћирилица
24/11/2022 |  13:48 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

Митрополит Јоаникије: Светиње на Космету су у великој опасности

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је јутрос, на празник Светог краља Стефана Дечанског, Свету литургију у Цетињском манастиру, одакле је поручио да су светиње на Косову и Метохији у великој опасности.
Митрополит Јоаникије (Фото: mitropolija.com) -
Митрополит Јоаникије (Фото: mitropolija.com)

- Ми овдје када смо се борили за очување светиња, истовремено смо се борили и за очување светиња на Косову и Метохији које су и даље угрожене - нагласио је владика Јоаникије.

Владика је навео да западни свијет хоће да отме дио територије државе Србије и да насилно створи такозвану државу Косово, а онда да светиње и сво културно благо српског народа на Косову и Метохији прекњижи на ту такозвану државу.

- Садашње власти у Приштини хоће да отму светиње. Међутим, Свети Стефан Дечански и остали Божији угодници - Свети кнез Лазар и српски архиепископи и патријарси чували су наше светиње. Тако их чувају и данас и јасно свједоче свима да су то православне српске светиње - истакао је митрополит Јоаникије.

Митрополит је навео да српске светиње на Космету припадају и духовном и културном благу Европе и свијета, али да треба да се зна ко их је подизао и у славу којег Бога су подизане.

- Мора све имати своје име. Не може бити никако другачије - поручио је митрополит Јоаникије и истакао да су ктитори светиње посвећивали искључиво Богу и Цркви његовој и ником другом.

Владика је истакао да је наш народ као једну од највећих српских светиња увијек помињао манастир Дечане.

- Нека буде срећан овај велики празник Светога краља Стефана Дечанскога. Нека његове свете молитве заступају Косово и Метохију, и све нас заједно са њима - поручио је митрополит Јоаникије.