latinica  ћирилица
24/11/2022 |  14:25 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Брнабић: Не очекује се да Европска комисија поступи по препорукама Европског парламента

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да не очекује да ће Европска комисија поступити по препорукама Европског парламента, у којима се од Србије тражи да уведе санкције Русији и да дође до међусобног признавања са такозваним Косовом, јер не види ниједан правни основ за то.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs)

Брнабићева је рекла да усвојене препоруке немају снагу резолуције и да Европска комисија може да их узме у обзир и поступа по њима, али може и супротно.

Она је истакла да мисли да те препоруке нису у интересу Србије, нити фер, те додала да су оне "политички сигнал одређених европарламентараца".

Брнабићева је навела да је сигурна да те препоруке нису ни у складу са међународним правом, нити са Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244.

Она је рекла да нема очекивања да ће Европска комисија поступити по њима, прије свега, зато што мора бити статусно неутрална и зато што постоји пет држава чланица ЕУ које не признају независност самопроглашеног Косова, пренијели су београдски медији.

С друге стране, истакла је Брнабићева, то што пише у препорукама се не налази у преговарачком оквиру, који је у складу са Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244 и који даје прецизну методологију за преговарање.

- Можете назадовати само ако немате значајан напредак у области владавине права и ништа друго. Тај оквир сасвим јасно ставља као дефиницију да је усклађивање са спољном и безбједносном политиком ЕУ мора бити постепено и треба да буде сто одсто у тренутку када се приступи ЕУ - напоменула је Брнабићева.

Она је подсјетила све посланике Европског парламента који су гласали за те препоруке да Србији још није отворено поглавље 31 /о усклађивању спољне политике/.