latinica  ћирилица
24/11/2022 |  15:17 ⇒ 16:19 | Аутор: СРНА

Бијељина: Округли сто о развоју неразвијених и изразито неразвијених општина

 Савез општина и градова Републике Српске организовао је данас у Бијељини округли сто о одрживом развоју 35 неразвијених и изразито неразвијених општина у Српској како би новој Влади понудили могуће мјере за унапређење демографске и финансијске одрживости ових општина.
Бијељина: Савез општина и градова Републике Српске - округли сто - Фото: СРНА
Бијељина: Савез општина и градова Републике Српске - округли стоФото: СРНА

Генерални секретар Савеза Ацо Пантић рекао је уочи скупа да је Влада Републике Српске у протеклом периоду пружала разне облике материјалне и нематеријалне подршке неразвијеним и изразито неразвијеним општинама и очекују да се та подршка настави.

Он је истакао да ће кроз разговор начелника ових општина и стручњака тражити најбоље могуће мјере за раст прихода неразвијених и изразито неразвијених локалних заједница и додао да се положај ових општина мора рјешавати кроз системска рјешења, а једна од идеја је формирање фонда за подстицај развоја неразвијених и изразито неразвијених локалних заједница у Републици Српској.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је новинарима да помоћ овим локалним заједницама треба да буде системска, јер се поред неразвијености сусрећу и са планетарним проблемом одлива становништва, што је додатни проблем у Херцеговини која је разуђена и прилично ненасељена, а Невесиње на 1.000 километара квадратних има 14.000 становника.

Начелник изразито неразвијеног Чајнича Горан Караџић каже да је ова општина до рата била развијена и да није имала незапослених, а сада се срећу са проблемом да задрже становништво, иако имају огромне природне ресурсе у водном богатсву, пољопривреди и преради дрвета.

Он је додао да су стручњаци који су потребни општини, попут учитеља и љекара, некада имали веће плате у малим срединама него у великим градовима, што данас није случај, те навео да је од рата до данас из Чајнича одшколовано више од 30 доктора наука, али их нема у овој локалној заједници.

Караџић је сликовито објаснио да млади стручњаци одлазе за трупцима који се извозе у веће центре на прераду, истичући да тај процес треба зауставити и тако ће се производња у малим срединама финализовати.

Као неопходност да се сачува становништво у малим срединама навео је и прерасподјелу пореза у корист неразвијених и изразито неразвијених општина.

Начелник општине Лопаре Радо Савић изразио је наду да ће Влада Републике Српске прихватити неке од иницијатива из ових општина и преточити из у законска рјешења која ће помоћи неразвијеним и изразито неразвијеним локалним заједницама, наводећи да у овим срединама живи више од 250.000 становника.

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић сматра да оваквим локалним заједницама треба дати одређене подстицаје да би се становништво задржало, као што је давање већих плата стручњацима у овим општинама и да Влада преузме финансирање рада вртића.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић је навео да дио финансија од ПДВ-а и других пореза треба повећати у корист неразвијених и изразито неразвијених општина.