latinica  ћирилица
24/11/2022 |  15:28 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Суд БиХ је дужан да изда међународну потјерницу за Махмуљином

Суд БиХ је дужан да предузме све неопходне мјере, укључујући и издавање међународне потјернице да би осуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин био приведен и упућен на издржавање затворске казне, рекао је Срни некадашњи предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је навео да је то потребно урадити јер Махмуљин, који се није одазвао позиву Суда БиХ, а тај рок је био 23. новембар, сада и званично има статус лица недоступног органима БиХ, односно лица у бјекству.

- У ову ситуацију смо дошли јер је Суд БиХ пропустио да у времену од правоснажножности пресуде предузме мјере које би спријечиле Махмуљина да напусти БиХ, било да се ради о притвору или мјерама одузимања путних исправа - појаснио је Тегелтија.

Пропуштајући да преузме ове мјере, Тегелтија је навео да је Суд БиХ својим нечињењем директно омогућио Махмуљину избјегавање одлслужења казне по правоснажној пресуди за ратне злочине.

Он сматра да се ипак морају истражити све околности које су довеле до тога да Суд БиХ, након правоснажности пресуде, пропусти изрицање мјера које би онемогућиле да Махмуљин изађе из БиХ и на тај начин избјегне издржавање правоснажне казне за ратне злочине.

Према његовим ријечима, са тим би се морали позабавити и Канцеларија дисциплинског тужиоца и Тужилаштво БиХ.

Осуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин није се одазвао позиву Суда БиХ за уручење упутног акта за издржавање осмогодишње казне затвора због злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године, потврђено је Срни у Суду БиХ.

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну, али, умјесто у затвор, Махмуљин је напустио БиХ и отишао у Турску.