latinica  ћирилица
24/11/2022 |  16:35 ⇒ 16:35 | Аутор: СРНА

Рунић: Потребне социјалне карте за Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово

За општине Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово потребно је израдити социјалне карте с обзиром на то да у њима живи велики број старијег становништва и људи у стању социјалне потребе, рекла је Срни начелник општине Дрвар Душица Рунић.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

- Неопходно је обезбиједити средства за израду социјалне карте како би се подигао ниво социјалне заштите на подручју општине - навела је Рунићева.

Она је рекла да општина Дрвар има несразмјерно велики број људи у стању социјалне потребе у односу на укупан број становника и указала да проблеме повећавају демографска и старосна структура, те природан одлив становништва из године у годину.

Рунићева је навела да општина Дрвар, нажалост, готово свакодневно има захтјеве за хитне финансијске интервенције за набавку хране, за помоћ у лијечењу.

- Неријетке су потребе за помоћ старим и изнемоглим на терену, као и потребе за обезбјеђивање смјештаја у адекватну установу попут геријатријских центара или специјализоване установе за одређене врсте болести. За становнике који немају никог свог, углавном самце и болесне који имају потребу за туђом његом и помоћи општина издваја знатна средства, али то није довољно у односу на укупне потребе - рекла је Рунићева.

Према њеним ријечима, општина Дрвар тренутно суфинансира и смјештај у установе за неколицину њених становника, али има и захтјева на чекању.

- У предзимском и зимском периоду број оваквих захтјева се повећава јер људи немају средстава да обезбиједе дрва за огрев, зимницу и слично, те се страхује како ће преживјети - навела је Рунићева.

Она је додала да су минимална средства од кантона и то за суфинансирање трошкова здравственог осигурања за социјалне категорије и за исплату једнократних помоћи.

- Износ од 1.000 КМ мјесечно колико добијемо од кантона за једнократну помоћ за куповину хране, лијекова не задовољава ни петину мјесечних потреба - захтјева. Потребно је хитно урадити социјалну карту општине и системски приступити решавању ових проблема јер је стање на терену забрињавајуће - напоменула је Рунићева.

Општина Дрвар има социјалног радника, али нема центар за социјални рад који је потребан.

Центар за социјални рад, а ни раднике, нема ни општина Босанско Грахово, чије подручје тренутно обилази Црвени крст те општине.

Секретар Црвеног крста општине Босанско Грахово Стевица Ерцег рекао је Срни да у тој локалној заједници велики број становника јако тешко живи.

- У селима Преодац и Тичево која су удаљена око 30 километара од Босанског Грахова живе повратници са лошом здравственом заштитом. У Грахову живи махом старија популација - навео је Ерцег.

Тачка у вези са оснивањем центра за социјални рад требало је да се нађе на дневном реду сједнице Скупштине општине Босанско Грахово у уторак, 22. новембра, али је скинута са дневног реда, сазнаје Срна.

Општина Гламоч има Центар за социјални рад, чији вршилац дужности директора Емира Карача за Срну каже да је потребно израдити социјалну карту која ће јасно показати стање становништва на подручју те локлане општине Гламоч.