latinica  ћирилица
24/11/2022 |  18:02 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

На боловање само са препоруком установе која има уговор са Фондом (ВИДЕО)

Фонд здравственог осигурања у марту ове године донио је нови Правилник којим се утврђује да боловање могу да препоруче само здравствене установе које имају уговор са Фондом.
Боловања по новом Правилнику - Фото: РТРС
Боловања по новом ПравилникуФото: РТРС

Уредба је уведена због боље контроле боловања, али је направила проблеме онима који се лијече у приватним здравственим установама.

Труднице у Републици Српској у будуће не могу на трудничко боловање на основу налаза и препоруке гинеколога из приватне здравствене установе ако та установа нема уговор са Фондом здравственог осигурања.

Новом уредбом, наводе из Фонда, дефинисано је да се боловање може отворити само када у медицинском налазу јасно буде дефинисано да лице није способно за рад: "Напомињемо да се овдје не доводи у питање стручност љекара у приватним здравственим установама, нити квалитет пружања здравствене услуге, већ Фонд настоји да унаприједи ову област и да генерално заштити права осигураника, будући да Фонд не може да обавља контроле у здравственим установама које немају уговор са нама. Такође, здравствене установе предлажући боловање за осигуранике, а да при томе немају уговор са нама, директно утичу на трошак боловања и стављају се у исту раван са уговореним здравственим установама."

Дио љекара сматра да се на овај начин додатно оптерећују њихове колеге које раде на примарном нивоу, али и саме труднице које на мјесечни преглед морају ићи два пута.