latinica  ћирилица
24/11/2022 |  18:06 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Нису испуњени потребни услови за усвајање буџета за 2023. годину

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је Срни да закон о буџету БиХ за 2023. годину данас није ушао на дневни ред сједнице јер нису испуњени потребни услови за усвајање и оцијенио да једна тачка не би требало да буде разлог да се не одржи сједница Савјета министара.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је рекао да сједница Савјета министара није одржана јер није усвојен предложени дневни ред зато што су против предложеног дневног реда гласали министри из реда хрватског народа.

- Накнадном изјавом министра /финансија у Савјету министара Вјекослава/ Беванде видјели смо да су они гласали против дневног реда данашње сједнице јер се на њему није нашао закон о буџету БиХ за 2023. годину - навео је Тегелтија.

Он је рекао да је неприхватљиво да се због једне тачке дневног реда не разматра преко 100 осталих тачака.

- Никада се то до сада није дешавало на такав начин, поготово јер се и овај дневни ред утврђивао на идентичан начин као и за све досадаше сједнице - рекао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је сједници Савјета министара претходила сједница колегијума, на којој су усаглашене све тачке које су биле на дневном реду.

- О неким тачкама смо гласали, неке су добиле подршку да уђу у дневни ред, а неке нису. Заиста због тога што једна тачка било ког министра није ушла у дневни ред данашње сједнице не би требало да буде разлог да се не одржи сједница Савјета министара - нагласио је Тегелтија.

Он је образложио да се та тачка није нашла на дневом реду зато што тако припремљен документ, какав је закон о буџету БиХ за 2023, не испуњава потребне услове за усвајање јер Фискални савјет БиХ није усвојио Глобални оквир фискалног биланса и политика у ВиХ за период 2023-2025. година.

- Без усвајања поменутог глобалног фискалног оквира није могуће утврдити другачији ниво расподјеле средстава са Јединственог рачуна УИО, јер буџет заједничких институција БиХ захтијева више од 200 милиона КМ додатних средстава са рачуна УИО у односу на на оно што имамо у 2022. години - рекао је Тегелтија.

Да је прихваћем тај документ, он је рекао да буџет не би имао извор финансирања.

- Буџет се готово у цијелости финансира са Јединственог рачуна УИО и такав недостатак средстава није могуће надомјестити на било који други начин - нагласио је Тегелтија.

Он је рекао да подржава сваки договор који ће се постићи у БиХ да се усвоји глобални фискални оквир и након тога, наравно, да се приступи усвајању буџета за 2023. годину.

- Сматрам да је данашње неусвајање дневног реда само спорадични инцидент који се десио из, можда, нашег несналажења, и због тога сам заказао нову сједницу Савјета министара са дневним редом који смо усагласли за понедјељак, 28. новембар - рекао је Тегелтија.