latinica  ћирилица
24/11/2022 |  18:27 ⇒ 22:47 | Аутор: РТРС

Резолуција ПС НАТО-а открила намјере Алијансе о придруживању БиХ (ВИДЕО)

НАТО не одустаје да БиХ увуче под свој шињел.
НATO и БиХ - Фото: РТРС
НATO и БиХФото: РТРС

Најновија Резолуција Парламентарне скупштине НАТО-а којом се чланице позивају на појачану војну и политичку подршку БиХ, Грузији и Молдавији, као рањивим партнерима због наводне руске пријетње, у Српској се тумачи као притисак на БиХ.

Сарадња са НАТО-ом да, интеграција не - порука је из Српске која стриктно поштује потписани Програм реформи и одредбе Резолуције Народне скупштине о војној неутралности.

Иако је Резолуција Парламентарне скупштине НАТО необавезујућа, у форми препоруке ипак опомиње на сталне покушаје Алијансе да интегрише БиХ а све под плаштом наводне руске војне и невојне пријетње.

Политика отворених врата НАТО-а и подршка евроатланском путу долази у тренутку када су БиХ и Алијанса редефинисали односе, на принципу сарадње, никако интеграције.

- Република Српска је спремна да изрази подршку европском путу БиХ али није спремна да даје било какве сагласности за НАТО. Ми сарађујемо са НАТО-ом али никаве одлуке се неће доносити да се врши интеграција БиХ према НАТО-у - категоричан је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Резолуција НАТО-а представља упозорење, неку врсту притиска на власт у БиХ и пренебрегава чињеницу да у земљи нема јединственог става о приступању Сјеверноатланском савезу.

- Подсјећам да је БиХ прије три године са НАТО-ом потписала Споразум који је редефинише односе са НАТО-ом и по којим се тај пут не прејудицира, као кључна ријеч не прејудицира се пут НАТО, него ће то захтијевати одговарајуће одлуке - истакла је Душанка Мајкић, замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ.

- 2019, када је био Програм реформи говорили су да је то МАП, да смо ми у НАТО-у за пар година, да смо ми једном ногом у НАТО-у, али видите да се од тада до данас није ништа промјенило осим добре сарадње са НАТО-ом - каже Мирко Околић, замјеник министра одбране у Савјету министара.

У Федерацији Резолуција НАТО-а тумачи се као вето наводном сепаратизму Републике Српске али и подстрек бошњачким политичким партијама да у преговорима о формирању бх. власти траже повећање буџета ОС БиХ са 300 на 550 милиона КМ.

Замјеник министра одбране одговара да ни евентуално повећање неће приближи Оружане снаге БиХ НАТО стандарду.

- Треба видјети у коју се сврху користи буџет ОС и МО БиХ. То су углавном персонални трошкови и немамо много тога за опремање оружаних снага а када желим да одговорим овим који заговарају већи буџет само их питам одакле - додаје Околић.

Трагично искуство Срба са НАТО-ом крајем прошлог вијека трајно опомиње српске званичнике у бх. институцијама.

На крају, Резолуција о војној неутралности усвојена прије четири године у Народној скупштини их обавезује да Републику Српску и убудуће држе подаље од чланства у том савезу.