latinica  ћирилица
24/11/2022 |  19:20 | Аутор: РТС

Несвакидашњи подвиг; Бициклом до Катара због Србије (ВИДЕО)

Новосађанин Зоран Зивлак, професор географије и рекреативни спортиста, допутовао је бициклом у Катар због репрезентације Србије.
Репрезентација Србије  (Фото:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Репрезентација Србије (Фото:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Зоран Зивлак је у посљедњих неколико година прешао велики број километара на свом бициклу.

Први пут је на слично путовање бициклом отишао 2008. године на Олимпијске игре у Пекингу, а стигао је и до земаља које су организовале Мундијал.

Овога пута у Катар је отпутовао због репрезентације Србије која наступа на Свјетском првенству у фудбалу.

Прошао је кроз неколико држава и носи необична искуства са тих путовања.

Свјетски путник је бициклом кренуо од Новог Сада ка Бугарској, па преко Грузије, Јерменије, Ирана, Емирата и Саудијске Арабије, а за ту егзотичну руту му је требало више од четири мјесеца вожње.

- Хвала на дочеку. Када ја дођем, ми побјеђујемо. Надам се и сада. Нешто дуже од четири мјесеца трајало је путовање. Било је за душу, па се мало отегло. Кризних тренутака било је свакодневно, али када дођете на циљ, првенство је ваше. Најљепше је било кроз Иран, пун сам утисака - рекао је Зивлак.

Након успхешно пређеног пута дочекао га је капитен репрезентације Србије Душан Тадић са којим је размијенио утиске о путовању, а њему је поклонио сувенир, Тадић се одужио потписом на мајици.

- Чергарски је то живот. Захтијева пуно, са мало тога можете да преживите, сви смо конформисти, па дочекамо некада и хотел. Најосновније понесем шатор, одјећу за топле и хладније услове - закључио је Зивлак.