latinica  ћирилица
24/11/2022 |  19:22 ⇒ 19:25 | Аутор: СРНА

Борељ: Договор у Бриселу допринијеће нормализацији односа

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је да је договор Београда и Приштине спријечио опасност од избијања још једне кризе која је могла да изазове ескалацију насиља на сјеверу Косова и Метохије, те да се нада наставку разговора о француско-њемачком приједлогу.
Жозеф Борељ  (Фото:EFE/ Javier Lizon EPA-EFE/Javier Lizón) -
Жозеф Борељ (Фото:EFE/ Javier Lizon EPA-EFE/Javier Lizón)

Борељ је истакао да су обје стране рекле да ће оно што је раније потписано бити примијењено и да је договорено да се у Бриселу наставе разговори о нормализацији односа Београда и Приштине.

Он је на конференцији за новинаре, након Регионалног форума Уније за Медитеран, рекао да се сада коначно може пребацити фокус на оно што је најважније - "успостављање нормалног односа између Београда и Приштине".

Борељ је изразио наду да ће, уз подршку међународне заједнице, бити настављени и разговори о приједлогу који има пуну подршку Њемачке и Француске да би се постигло трајно ријешење у односима Београда и Приштине.

Главни преговарачи Београда и Приштине Петар Петковић и Бесник Бисљими састали су се јуче у Бриселу.

Састанак је реализован два дана након што је пропао покушај постизања договора у преговорима Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером самопроглашеног Косова Аљбином Куртијем.

Борељ је раније указао на Куртијеву одговорност за неуспјех преговора о одгађању примјене плана у фазама о пререгистрацији возила на Косову и Метохији.