latinica  ћирилица
24/11/2022 |  22:25 | Аутор: СРНА

БиХ ће бити укључена у поступак око Трговске горе

Директор Хрватског фонда за финансирање разградње радиоактивног отпада Нуклеарне електране "Кршко" Јосип Лебегнер изјавио је да све приговоре из БиХ у вези са локацијом Трговска гора доживљава као начин да се овај пројекат унаприједи и да ће БиХ бити укључена са приједлозима.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

- Било је више састанака са експертима из БиХ. Комуникација траје, а службена ће бити вјероватно почетком идуће године - рекао је Лебегнер.

Фонд је данас организовао посјету новинара из Хрватске и БиХ Нуклеарној електрани "Кршко", гдје је одржана и презентација о статусу успостављања складишта ниско и средњерадиоактивног отпада.

Лебегнер је појаснио да се сав радиоактивни отпад складишти у Нуклеарној електрани "Кршко" од почетка њеног рада, а процјене су да би крајем сљедеће или почетком 2024. године Хрватска требало преузети прве количине, односно 617 бачви са радиоактивним отпадом.

- Хрватска у овом тренутку нема гдје да складишти такав отпад, тако да ми тај отпад шаљемо на обраду у трећу земљу - додао је Лебегнер.

Он је навео да ће Фонд крајем ове године провести поступак, те да ће идуће године бити познато која ће то земља бити, а до сада су интерес показале Француска, Шпанија и САД.

- Што се тиче високорадиоактивног отпада, истрошеног нуклеарног горива, оно се за сада складишти у базену унутра Нуклеарне електране "Кршко". Сљедеће године, од фебруара се вади и складишти у сувом складишту - рекао је Лебегнер и додао да високорадиоактивни отпад до 2103. године остаје на локацији Нуклеарне електране.

Лебегнер је објаснио да Хрватска до 2025. године треба преузети половину радиоактивног отпада из Кршког.

- Уколико то не буде могуће, уколико не будемо имали своје складиште, у том случају ће се слати у треће земље на обраду и кроз неколико година се враћа. Процјена је да би до 2026. године имали своје складиште - објаснио је он.

Хрватска, навео је Лебегнер, у првој фази преузима 1.150 метара кубних радиоактивног отпада, а остатак до 2025. године.

Хрватска половина ниско и средњерадиоактивног отпада насталог до 31. децембра 2021. године је укупно 2.100 пакета, 1.150 метара кубних.

Лебегнер је додао да су за локацију Центра за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац направљени истраживачки радови, одређено нулто стање радиоактивности, што ће бити подлога за израду студије утицаја, те да је направљено идејно рјешење Центра.

- Још је кључно направити сигурносну анализу. Раније се тражила локација одлагалишта, а данас говоримо о складишту. Чим се направи складиште Фонд креће са одабиром локације за трајно рјешење, за одлагање. Поступак ће трајати, али ми до 2050. године морамо имати то одлагалиште. Трговска гора ће бити једна од локација, али ће се анализирати територија Хрватске - каже Лебегнер.

Лебегнер каже да Хрватска нема резервни план за локацију складишта, односно да ће резултати истраживања показати како да се пројектује објекат складишта који ће издржати 30 година.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко складишти на локацији Черкезовац у општини Двор, на самој граници са БиХ.