latinica  ћирилица
25/11/2022 |  09:14 ⇒ 09:21 | Аутор: СРНА

У Прагу отворена изложба о Николи Тесли

У Прагу је отворена изложба посвећена Николи Тесли под називом "Прашки студент" на којој су хронолошки представљени Теслин животни и научни пут, те историјски тренутак и дух времена у коме је живио и стварао.
Праг (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Праг (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Посебан дио посвећен је његовим односима са Прагом и Чешком, гдје је боравио два пута - прво због школовања 1880. године и скоро шест деценија касније, као почасни гост на универзитету.

Изложбу је отворила министар културе Србије Маја Гојковић која је истакла да је у плану да ова и друге изложбе из Србије о Николи Тесли гостују и у осталим европским и свјетским центрима културе и умјетности.

Гојковићева је рекла да се овом изложбом наставља његовање везе настале прије више од 140 година и првог боравка Николе Тесле у Прагу, те да она представља нови сусрет великана науке и мјеста чувеног по богатој култури и традицији.

Она је додала да је на овај начин, након Трста и Беча, публици у Прагу представљена Теслина јединствена личност, ванвременска појава и историјско дјело.

Указујући на повезаност Тесле и Прага, Гојковићева је подсјетила на писмо које је из Њујорка упутио тадашњем пршаком градоначелнику, у коме је навео да у свом уму држи и даље драгоцјене успомене на прелијепи град Праг, пренијели су београдски медији.

Она је подсјетила на велико поштовање које је генијални српски изумитељ уживао у Чешкој као носилац Ордена Бијелог лава, добивши улицу, парк и највећи споменик на свијету.

Отварању изложбе присуствовали су предсједник Управног одбора Старог сајмишта у Прагу Томаш Хубл и помоћник министра културе Чешке Ондреј Храст, подсјетивши да су Теслу звали "господар муње".

Изложбу чини дио експоната из Теслине богате заоставштине, међу којима преовлађују патенти, цртежи и фотографије, макете лабораторија у којима је изводио експерименте, као и модели великих проналазака, како би се посјетиоцима дјелимично илустровало колики је допринос великог српског начуника цијелом свијету.