latinica  ћирилица
25/11/2022 |  10:22 ⇒ 10:23 | Аутор: СРНА

Црнковић: Противљење БиХ за Хрватску пуки позив на унапређење складишта

Предсједник Удружења "Грин тим" из Новог Града Марио Црнковић оцијенио је да није реално очекивати да ће Хрватска одустати од идеје да радиоактивни и други опасни отпад смјести на границу са БиХ, уз саму ријеку Уну, те да је крајње забрињавајућа порука да противљења из БиХ доживљавају као пуке позиве за унапређење пројекта.
Марио Црнковић - Фото: РТРС
Марио ЦрнковићФото: РТРС

Он је нагласио да ово у једну руку говори о лицемјерству доносиоца одлука у Хрватској који игноришу вољу грађана с обје стране границе, а у другу руку о том да БиХ не ради довољно добро на заштити интереса више од 250.000 својих грађана.

- Док Хрватска организује новинарске обиласке Нуклеарне електране Кршко, дипломатија БиХ спава зимски сан, без назнака када би се могла пробудити. Осим тога, простор за бригу оставља и намјера да без прецизно дефинисаних рокова, акциони план за правну одбрану БиХ ради исти Правни тим ком је требало више од годину и по дана за израду првобитног документа - рекао је Црнковић Срни.

Он је указао да, уколико толико споро БиХ реализује уводне активности, остаје отворено питање колико ће времена преостати за припрему и подношење тужбе. Помињане грађанске тужбе су посљедња опција, јер БиХ са свим својим механизмима, мора урадити свој посао.

- Видљиво је то кроз, прије свега, то што је Трговска гора политичка одлука, игнорисање како БиХ, тако и грађана, и свих других алтернативних опција, кроз токове новца уложеног у пропагандно дјеловање, кроз новац припремљен за ломљење отпора грађана Двора, као и кроз стратешке планове поступања - рекао је Црнковић.

Он сматра да су манипулације о теми да ли Хрватска планира складиште или одлагалиште на Трговској гори постале крајње дегутантне.

- То је ништа друго до бацање прашине у очи. Хрватска је урадила сва потребна `истраживања`, из којих су закључили да је једино Трговска гора, односно граница са БиХ довољно добра за изградњу складишта. Будући да тврде како немају ниједну другу `довољно квалитетну` локацију за складише, јасно је и да неће постојати, јер одлагалиште захтијева строже критеријуме, с обзиром на то да је то објекат за коначно смјештање радиоактивног отпада - рекао је Црнковић.

Он је навео и да када се на све то још додају сва новчана улагања за реализацију овог катастрофалног наума, дође ли радиоактивни и други опасни отпад на Трговску гору, он ту остаје у насљеђе будућим генерацијама.

- Наше је да то зауставимо на вријеме, а не да се надамо да ће Хрватска сама од себе одустати, јер сама од себе - неће - поручио је Црнковић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко складишти на локацији Тровска гора, у општини Двор на самој граници са БиХ.

Директор Хрватског фонда за финансирање разградње радиоактивног отпада Нуклеарне електране "Кршко" Јосип Лебегнер изјавио је јуче да све приговоре из БиХ у вези са локацијом Трговска гора доживљава као начин да се овај пројекат унаприједи и да ће БиХ бити укључена са приједлозима.