latinica  ћирилица
25/11/2022 |  10:34 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Кошарац: Обиљежавање 25. новембра - промоција кршења Дејтонског споразума

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац оцијенио је да обиљежавање 25. новембра као "државног празника" представља манифестацију политичког насиља над припадницима српског народа, као једног од конститутивних народа у БиХ, и промоцију кршења основних принципа Дејтонског мировног споразума.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Проглашавање некадашњег Дана ЗАВНОБиХ-а, празника из доба Титове Југославије, за тзв. 'Дан државности' ове и овакве БиХ трагикомично је, апсурдно и вријеђа интелигенцију сваког Србина у овој земљи. Бошњаци прослављају празник државе из које су на силу изашли, расписујући неуставни, нелегални и нелегитимни референдум против воље Срба. То могу само они који су склони да фалсификују и сопствену и туђу историју и они који не желе и неће да поштују Устав ове земље и да уваже вољу једног од три конститутивна народа у БиХ - поручио је Кошарац у изјави за Срну.

Кошарац, који је и члан Предсједништва СНСД-а, нагласио је да, након синоћњег пријема којег су у сарајевској Вијећници приредила два члана Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић, Срби с радошћу треба да дочекају и с поносом да прославе 9. јануар, Дан Републике Српске.

- Још једном бих позвао све стране дипломате, који су синоћ били у Вијећници, да нам се придруже на прослави Дана Републике Српске и да на тај начин покажу да поштују и права и слободе српског народа. Њихов долазак истовремено би значио да поштују Дејтонски мировни споразум, да неће да руше уставни поредак и да желе да допринесу очувању трајног мира и стабилности у овој земљи - рекао је Кошарац.

Он је додао да једино Срби у Републици Српској, који обиљежавају 21. новембар као дан закључивања и парафирања Дејтонског мировног споразума, показују да уважавају политичку реалност у БиХ.

- Жалосно је да америчка администрација, која Дејтонски мировни споразум сматра једним од својих највећих спољнополитичких успјеха у историји, честита 25, а прећути 21. новембар. То је свакако лоша порука која охрабрује оне политичке снаге које желе да сруше Устав БиХ и одбацују сваки покушај договора представника три народа - упозорио је Кошарац.