latinica  ћирилица
25/11/2022 |  10:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић више неће бити најбоље плаћени функционер

Хрватски предсједник Зоран Милановић више неће бити најбоље плаћени државни званичник, већ ће то сада бити предсједник Уставног суда, пише данас ријечки Нови лист.
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT) -
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/ANTONIO BAT)

То је, наводи се, само дио промјена које предлаже влада новим начином обрачуна плата државних функционера.

Основица за обрачун њихових плата убудуће ће бити једнака основици за обрачун плата државних службеника, што значи да у историју одлази основица за државне функцонере која се није мијењала од 2014. године и која је за 2.800 куна мања од оне за државне службенике.

Како би ублажила раст зарада државних званичника, након повећања основице, влада је одлучила да смањи коефицијенте, што ће практично значити да највишу зараду међу званичницима више неће имати предсједник државе.

Коефицијент за обрачун зараде предсједника је до сада био 9,30, док је за плату предсједника Уставног суда био 7,86.

То значи да је предсједник државе имао бруто плаћу нешто већу од 36.000 куна (један евро вриједи око 7,5 куна), док је предсједник Уставног суда имао бруто плату од 31.282 куне. Иста је била и бруто плата премијера и предсједника сабора.

По новим правилима свима ће, упркос смањењу коефицијента плате ипак расти, па ће тако на првом мјесту бити предсједник Уставног суда с бруто зарадом од 39.241 куне, док ће плата предсједника Републике износити 38.381 куну. За више од хиљаду куна расте и бруто плата премијера и предсједник сабора.