mtel
latinica  ћирилица
25/11/2022 |  11:14 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Првог марта 1992. године срушене тековине 25. новембра

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је Срни да становници БиХ данас живе у дејтонској уставној поставци, која је донијела мир и успоставила уставноправни и политички систем у БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Иако ту дејтонску уставну реалност поједини упорно настоје игнорисати, моја обавеза је да се придржавам и устава и закона, и тако ћу се понашати и као српски члан Предсједништва БиХ, као што сам се придржавала и на свим претходним функцијама које сам обављала - поручила је Цвијановићева.

На питање Срне да прокоментарише чињеницу да се у Републици Српској прославља дан када је парафиран Дејтонски споразум и успостављен мир, а у ФБиХ 25. новембар, Цвијановићева је одговорила да БиХ нема закон о празницима којим би се утврдио, између осталог, и дан државности или национални празник, о чему је јавност могла слушати у синоћњим излагањима Дениса Бећировића и Жељка Комшића.

- Стари идеали и стари датуми срушени су трагичним сукобима који су се дешавали почетком 90-тих и то од оних који се данас позивају на тековине ЗАВНОБиХ-а. Првог марта 1992. практично су и симболички срушене тековине 25. новембра и зато ниједан од та два датума није, нити може бити заједнички празник у БиХ - поручила је српски члан и предсједавајућа Предсједништва.