latinica  ћирилица
25/11/2022 |  11:24 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Шпирић: Некоректне инструкције Бисере Турковић, за Србе је данас обичан радни дан

Амбасадор БиХ у Пољској Ковиљка Шпирић изјавила је да су инструкције министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић дипломатско-конзуларним представништвима о обиљежавању 25. новембра као такозваног дана државности БиХ некоректне, јер нема усвојеног закона о празницима на нивоу БиХ.
Ковиљка Шпирић - Фото: РТРС
Ковиљка ШпирићФото: РТРС

Шпирићева је рекла за Срну да је Турковићева осим инструкција за обиљежавање такозваног дана државности у амбасадама, послала и инструкције да се о значају 25. новембра информишу земље пријема.

- Ја бих то оцијенила као дезинформисање Министарстава иностраних послова у земљама пријема, јер у БиХ нема усвојеног закона о празницима на нивоу БиХ - рекла је Шпирићева.

Она је поручила да Срби, који сједе у заједничким институцијама и амбасадори из Републике Српске, који представљају БиХ у свијету, нису и неће обиљежавати 25. новембар као дан државности.

Шпирићева је додала да је за Србе запослене у амабасади БиХ у Варшави, данас обичан радни дан, док запослени из реда друга два народа из БиХ, празнују.

- Сваке године, од како је постала министар, Бисера Турковић шаље инструкције амбасадама. Тако је и Амбасада БиХ у Варшави добила инструкције о обљежавању дана државности БиХ, који се, по њима, обиљежава данас. Као амбасадор, који је у трећем мандату, поступање Турковићеве сматрама некоректним - закључила је Шпирићева.