latinica  ћирилица
25/11/2022 |  12:03 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

У потрази за послом у Србији очекују просјечну плату 860 евра, а у БиХ 940

Грађани Србије када траже посао у просјеку очекују зараду од 860 евра, што је за 13 одсто више него претходне године када су очекивања била 760 евра, показало је велико регионално истраживање Центра за запошљавање Инфостуд, у сарадњи са регионалним партнерским сајтовима за запошљавање.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Интересантно је да испитаници из БиХ имају чак 20 одсто већа очекивања него прошле године и просјек жељене зараде сада износи 940 евра, саопштено је на порталу Инфостуда.

Са друге стране, најнижа очекивања су присутна међу испитаницима у Сјеверној Македонији - 770 евра, а у складу са стандаром у региону, испитаници у Словенији очекују плату већу од 1.640 евра у просјеку, а Хрвати 1.200 евра.

Међутим и поред инфлације, а изгледа да плате не прате тај тренд, тек сваки пети испитаник добио је повишицу током ове године.

Ове године је за одабир посла најважнији фактор био висина плате, за разлику од претходних година када су пресудни били међуљудски дноси, а почео је да се придаје све већи значај и радном времену.

Занимљиво је да се висина зараде нашла на првом мјесту у готово свим земљама региона, осим Словеније, гдје су добри међуљудски односи и даље на првом мјесту.

У посљедњих годину и по дана посао је промијенило 38 одсто испитаника из Србије, а у наредних годину дана на овај корак је спремно чак 65 одсто.

Као и претходних година, када би бирали компанију према типу власништва, испитаници из Србије би најрадије одабрали приватну компанију у страном власништву, а у најмањој мјери приватну компанију у домаћем власништву.

Четвртина испитаника Србије би најрадије радила за државно предузеће, док би сваки пети испитаник покренуо приватни бизнис.

Сличан тренд је присутан у свим земљама региона, сем Словеније гдје највећи број испитаника ипак бира рад у домаћим приватним компанијама.

Посао у струци у највећој мјери траже незапослени из БиХ, а у најмањој они из Сјеверне Македоније.

Истраживању су се прикључили партнерски портали за запошљавање из региона МојПосао.нет из Хрватске, МојПосао.ба из БиХ, Делогласник.си из Словеније и Вработување.com.мк из Сјеверне Македоније.

Истраживање је спроведено испитивањем ставова са фокусом на три демографске групе испитаника - запослени, незапослени и они који се и даље школују.

У истраживању је учествовало више од 5.700 испитаника, од којих је скоро 2.300 из Србије.