latinica  ћирилица
25/11/2022 |  12:35 | Аутор: СРНА

Економска сарадња Београда и Париза биљежи одличне резултате

Предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Сената Француске Жерар Ларше сагласили су се данас да се односи двије земље интензивно развијају и да економска сарадња биљежи одличне резултате.
Жерар Ларше и Александар Вучић (Фото: инстаграм/buducnostsrbijeav) -
Жерар Ларше и Александар Вучић (Фото: инстаграм/buducnostsrbijeav)

Током разговора са Ларшеом о унапређењу српско-француске сарадње, ситуацији у региону и европском путу Србије, Вучић је истакао да је Француска један од најзначајнијих политичких и економских партнера Србије, са којом је везују пријатељство и историјска блискост, саопштила је прес-служба предсјдника Србије.

- Нашу привредну сарадњу карактеришу све већа трговинска размена роба и услуга, као и значајна улагања француских компанија у српску привреду, која су проширена на реализацију капиталних инфраструктурних пројеката, од којих неки имају статус пројеката од националног значаја - навео је Вучић.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Он је изразио очекивање да ће се у наредном периоду реализовати нове француске инвестиције у Србији и захвалио Француској на подршци коју пружа Србији на европском путу.

Вучић је упознао Ларшеа о развоју ситуације на Косову и Метохији и напоменуо да Београд остаје посвећен дијалогу као једином механизму за проналажење компромисног рјешења, као и одржавању мира и стабилности у региону.

- Цијенимо активан приступ Француске и очекујемо разумијевање за наш став да се примјене сви постојећи споразуми, а, прије свега, дио који се односи на формирање заједнице српских општина, што је од кључног значаја за безбједност и нормалан живот српске заједнице на Косову и Метохији - истакао је Вучић.

Саговорници су се сагласили да се односи двије земље интензивно развијају и да економска сарадња биљежи одличне резултате.

Ларше је рекао да је евидентно да се искрено пријатељство и повјерење, које су међусобно изградили предсједници Емануел Макрон и Александар Вучић, претаче у стратешко партнерство двије земље.

Он је нагласио да европски пут Србије нема алтернативу и изразио спремност Француске да се убрза динамика прикључења Србије ЕУ.