latinica  ћирилица
25/11/2022 |  12:52 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Прослава 25. новембра примјер лицемјерја и ревизионизма

Члан Предсједништва СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ оцијенила је да је прослава 25. новембра примјер лицемјерја, историјског ревизионизма и искривљавања чињеничног стања.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- На примјеру обиљежавања 25. новембра као празника у једном дијелу БиХ могу се јасно видјети суштински проблеми у функционисању ове земље чији се коријени налазе у лицемјерју, историјском ревизионизму и дисторзији чињеничног стања, а све заједно у сврху испуњења политичких циљева доминантне политичке агенде једног од три конститутивна народа – бошњачког - рекла је Новаковић Бурсаћ Срни.

Према њеним ријечима, лицемјерно је прослављати тај дан као празник, а суштински радити све против онога за шта су се тадашњи учесници засједања ЗАВНОБиХ-а залагали и борили – од разбијања Југославије, непризнавања конститутивности народа као темеља БиХ, назива народа који овдје живе, па до брисања назива сарајевских улица некад званих по др Војиславу Ђеди Кецмановићу, предсједнику Предсједништва ЗАВНОБиХ-а или Ради Врањешевић, жени чија је фотографија симбол тог догађаја који је имало и има врло јасну поруку.

- Историјски ревизионизам који се дешава поводом ово догађаја има за циљ стварање матрице о некаквој обнови државности БиХ која није била ни у примисли тадашњих учесника ЗАВНОБиХ-а, осим као дио југословенске заједнице, као што ни устанак у БиХ нису дигли ни суштински носили некакви `грађани` него припадници српског народа који су се борили да сачувају голе животе под усташком и нацистичком најездом чијим се поштоваоцима и члановима управо називају неке улице у Сарајеву - подсјетила је Новаковић Бурсаћ.

Она је констатовала да занемаривање чињенице да се овај дан не прославља у Републици Српској, као и занемаривање других разлога незадовољства једног или два конститутивна народа у овој земљи није пут изградње повјерења и функционисања БиХ, те додала да што прије то схвате представници бошњачког народа, да су веће шансе да БиХ опстане и профункционише.

- Када се на гомили искривљених чињеница гради празник, онда ни обраћање високих званичника тим поводом не може да буде другачије до гомиле изврнутих и нетачних навода какве је изнио Жељко Комшић који је и сам по себи симбол извртања чињеничког стања у БиХ јер се представља као хрватски члан Предсједништва БиХ, иако га Хрвати у овој земљи нису изабрали - напоменула је Новаковић Бурсаћ.

Она је навела да је из његовог обраћања вриједно издвојити једино покушај позивања да се престане са праксом поданичког понашања, што би било прикладно да је изговорено пред огледалом или на партијским састанцима странака са сједиштем у Сарајеву, док је изречено овим поводом и у јавности могло да, код мислећих људи у овој земљу, изазове само лагани или изражени смијех.

Бивши Дан ЗАВНОБиХ-а, 25. новембар, обиљежава се као такозвани дан државности у дијелу ФБиХ који је већински насељен бошњачким становништвом, док га Хрвати не обиљежавају као празник.

На нивоу БиХ нема Закона о празницима, па су у ентитетима на снази закони о празницима Републике Српске и ФБиХ.

Република Српска слави 9. јануар као Дан Републике и 21. новембар као Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ.