latinica  ћирилица
25/11/2022 |  13:26 | Аутор: СРНА

"У новој Влади три тима за социјална, демографска и питања развоја"

Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће у оквиру Владе бити формирана три тима који ће се бавити израдом социјалне карте, демографским питањима и стратегијом развоја Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Вишковић је рекао да ће тражити да у најкраћем могућем року буде урађена социјална карта у Републици Српској.

- Госпођа Жељка Цвијановић, док је била предсједник Републике, направила је демографску стратегију Републике Српске коју ћемо да иновирамо и кренемо у конкретне мјере - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да ће се радити и на стратегији развоја Српске за период од 2022. до 2030. године, за шта ће требати мало више времена, имајући у виду да је ријеч о обимнијем документу.

Вишковић је истакао да је и до сада Влада Српске радила на изградњи социјално праведнијег друштва, ради чега су исплаћиване и једнократне помоћи.

- Сада желимо да, ако треба, неке од тих ствари и озаконимо... Не треба ову кризу сви једнако да поднесемо, приоритет треба да буду они људи којима је помоћ институција потребна да задовоље основне животне потребе - рекао је Вишковић.

Он је најавио да ће бити нових мјера када је ријеч о демографској политици, попут помоћи младим брачним паровима за набавку прве некретнине.

Вишковић је подсјетио да су суфинансирање каматних стопа за стамбене кредите младих брачних парова, као и помоћ за незапосленог родитеља из вишечлане породице неке од постојећих демографских мјера.