latinica  ћирилица
25/11/2022 |  13:28 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Живинари ће тражити веће подстицаје

Живинари из Републике Српске тражиће од Владе и ресорног министарства повећање подстицаја за овај сектор у преговорима око расподјеле аграрног буџета за наредну годину, изјавио је предсједник УО Удружења живинара "Заједница живинара Републике Српске" Предраг Миличић.
Живинари Србац - Фото: РТРС
Живинари СрбацФото: РТРС

Миличић је рекао да ће са надлежним институцијама раговарати и о најављеном поскупљењу електричне енергије, у нади да то неће додатно угрозити живинаре у Републици Српској или поскупјети њихове производе.

Он каже да је потребно појачати рад инспекцијских органа, с обзиром на то да постоје сумње да се увезени смрзнути пилећи филе, умјесто за прераду, одмрзава и продаје као свјеже месо, што је противзаконито.

Миличић је нагласио да се, упркос свим проблемима са којима се суочавају живинари, пилеће месо и јаја у Републици Српској значајно јефитинији у односу на сусједне земље и тржиште ЕУ, због чека и нема великог увоза ове робе.

На сједници УО овог удружења у предузећу "Фармофит" у Ровинама код Градишке, разматране су и будуће активности око извоза конзумних и расхладних јаја и једнодневних пилића у земље ЕУ.